Акції Samsung рекордно обвалилися після програного Apple судового позову

27 серпня 09:21

Apple відсудив у Samsung 1 млрд доларів, вдаривши у найболючіше для конкурентів місце - по продажам смартфонів Galaxy S III і планшетів Galaxy Note і Galaxy Tab. Таким чином Apple має намір розчистити собі ринок перед релізом iPhone 5 і iPad Mini, які очікуються восени.

 

Акції Samsung Electronics у понеділок, 27 серпня зазнали найбільш значного падіння за останні чотири роки. На торгах у Сеулі вони опустилися майже на 7%. Це найбільше падіння з жовтня 2008 року, передає телерадіокорпрація BBC.

Падіння було зумовлено тим, що 24 серпня cуд присяжних у каліфорнійському місті Сан-Хосе виніс рішення, згідно з яким Samsung повинен виплатити Apple 1,05 млрд доларів. Суд погодився з тим, що пристрої компанії Samsung копіюють дизайн та інтерфейс пристроїв Apple і визнав її винною в порушенні шести патентів.

Аналітики визнали вердикт каліфорнійського суду одним з найбільш значущих рішень у сфері інтелектуальної власності. Хоча Samsung і пообіцяв оскаржити це рішення, власники акцій, за словами експертів, побоюються, що вердикт суду позначиться негативним чином на прибутку.

- Samsung заплатить Apple мільярд доларів за копіювання смартфонів

Експерти побоюються, що Apple вдарить у найболючіше для Samsung місце - по продажам смартфонів Galaxy S III і планшетів Galaxy Note і Galaxy Tab, розчищаючи собі ринок перед релізом iPhone 5 і iPad Mini, які очікуються восени.

Відзначимо, що, акції Apple на розширених торгах у п'ятницю зросли в ціні майже на 3%.

Патентний розгляд у США став одним з ключових у рамках масштабного конфлікту між Apple і Samsung. У квітні 2011 року Apple звинуватила свого головного конкурента на ринку мобільної техніки в «раболепному» копіюванні технологій та дизайну смартфона iPhone і планшета iPad. Всього в позові Apple було заявлено про порушення семи патентів. Але суд не побачив порушень у тому, що планшетники Samsung були, на думку американців, надто схожі на iPad.

При цьому присяжні визнали, що Samsung порушувала низку патентів Apple навмисно, знаючи про їхнє існування. Тому теоретично розмір штрафу може бути збільшений втричі головним суддею цього розгляду Люсі Кох в остаточній постанові суду, яка очікується 20 вересня.

«Рішення стало доказом ефективності зусиль Apple щодо оберігання свого дизайну, і це стосується не тільки Samsung, але й інших гравців ринку», - заявив юрист Логін Роделла, що консультує інвестиційні компанії.

Представники Samsung рішення суду сприйняли негативно. «Сьогоднішній вердикт повинен розглядатися не як перемога Apple, а як програш американських споживачів. Він призведе до обмеження вибору, інновацій та потенційного зростання цін», - говорять у Samsung.

На думку ЗМІ, судове переслідування з боку Apple тепер загрожує й іншим виробникам пристроїв на платформі Google Android, оскільки низка звинувачень була спрямована, в тому числі, на програмні технології. !zn

Читайте також:

Суд зняв заборону на продажі смартфона Galaxy Nexus у США

Apple домоглася заборони продажів планшетника Samsung у США

Samsung з вимогою заборонити новий iPhone вже дістався до Японії і Австралії