Аеропорт Ужгорода виплатить Microsoft компенсацію за порушення прав

25 жовтня 19:37

Суд встановив, що аеропорт використовував шість комп'ютерів з нелегальними програмами в адміністративних цілях і в касах для продажу квитків.

 

Господарський суд зобов'язав "Міжнародний аеропорт Ужгород" виплатити 66 тисяч гривень компенсації корпорації Microsoft за використання нелегального програмного забезпечення, повідомляє прес-служба компанії.

В ході судового розгляду, що тривав більше року, суд встановив, що Ужгородський аеропорт використовував шість комп'ютерів з нелегальним програмним забезпеченням в адміністративних цілях, а також у касах для продажу квитків пасажирам. Даний факт був виявлений у результаті міліцейської перевірки підприємства, проведеної раніше співробітниками Закарпатського обласного управління МВС.

Незважаючи на те, що слідство в кримінальній справі, порушеній за підсумками даної перевірки, було в подальшому призупинено, оскільки не змогло встановити, хто саме встановив піратські програми на комп'ютери підприємства, це не завадило правовласнику звернутися з позовом до господарського суду проти самого підприємства як юридичної особи.

Суд також визначив, що кожна неліцензійна копія програмних продуктів Microsoft, виявлена ​​на комп'ютерах аеропорту, розцінюється як окремий факт порушення авторського права, за кожен з яких відповідач зобов'язаний виплатити компенсацію. Її мінімальний розмір згідно із законом складає 10 мінімальних заробітних плат, а це близько 10 тисяч гривень.

Нагадаємо, що рівень використання піратського ПЗ в Україні в 2011 році склав 84%, що на 2% нижче, ніж у 2010 році. Комерційна вартість неліцензійного програмного забезпечення, встановленого на персональні комп'ютери в Україні в 2011 році, склала 647 млн ​​доларів. Такі дані дослідження рівня піратства 2011 Global Software Piracy Study, проведеного по всьому світу Асоціацією виробників програмного забезпечення (BSA).

Варто відзначити, що за останні п'ять років частка піратського ПЗ в Україні практично не змінилася: 83% у 2007 році, 84% у 2008-му, 85% у 2009-му, 86% у 2010-му. !zn

Читайте також:

Через кілька годин після офіційної презентації Windows 8, її піратська копія з'явилася в мережі

Microsoft вперше в історії зазнав збитків

Єврокомісія пригрозила Microsoft величезним штрафом за нав'язування свого браузера