31 рік тому в США презентували перший персональний комп'ютер

12 серпня 11:32

До появи перших персональних комп'ютерів придбання та використання обчислювальних машин обходилося дуже дорого. Мало хто з простих людей міг дозволити собі мати вдома таке чудо техніки. Комп'ютери встановлювалися в великих корпораціях, університетах, дослідницьких центрах і установах.

 

Тридцять один рік тому, 12 серпня 1981 року, компанія IBM Corporation представила першу модель персонального комп'ютера, що започаткувала епоху сучасних комп'ютерів, - IBM 5150, вартістю $1565 (близько $4000 в наш час, враховуючи інфляцію).

Перший персональний комп'ютер був оснащений процесором Intel 8088 4.77Mгц, здатним виконувати «кілька мільйонів» операцій на секунду, операційною системою IBM PC-DOS 1.0, створеною у співпраці з Microsoft, і оперативною пам'яттю розміром 16 кілобайт.

За перші 5 років компанія IBM планувала продати 250 тисяч комп'ютерів, але рівень продажів за перший місяць (240 тисяч ПК) значно перевищив очікування виробника ПК. До 2000 року в усьому світі було продано 140 млн персональних комп'ютерів. Сьогодні в світі - близько мільярда персональних комп'ютерів.

Наразі в комп'ютерній індустрії відбуваються зміни, в результаті яких, персональні комп'ютери перестали бути на вістрі прогресу. Основною причиною цього, вважають стрімке поширення смартфонів і планшетних комп'ютерів, які дозволяють своїм власникам виконувати функції, які ще зовсім нещодавно були доступні виключно користувачам персональних комп'ютерів, пише securitylab.ru.

Варто відзначити, що компанія IBM пішла з ринку персональних комп'ютерів у 2005 році, продавши свій бізнес з виробництва ПК китайському виробнику Lenovo.

Персональні комп'ютери досі залишаються лідерами в сфері створення контенту. Вони є основним робочим інструментом для багатьох професій та планшети навряд чи зможуть замінити їх. Швидше за все ПК повернуться до виконання своєї першопочаткової ролі - професійного інструменту - тієї, яку свого часу виконував IBM PC 5150. !zn

Читайте також:

Україна увійшла до Топ-10 країн за небезпекою зараження комп'ютерів


Створено комп'ютер, що розпізнає брехню по очах

В IBM записали 1 біт інформації на 12 атомах