Відважний скайдайвер поб'є рекорд швидкості вільного падіння (LIVE)

09 жовтня 13:07

Спортсмен-екстремал підніметься на стратостаті над Розвеллом (США, штат Нью-Мексико) на висоту 36,5 км. Він спробує протягом 40 секунд у вільному падінні розвинути швидкість 1110 км/год і розкрити парашут вже перед самим приземленням в пустелі.

 

Відомий австрійський скайдайвер Фелікс Баумгартнер має намір у вівторок здійснити унікальний стрибок зі стратосфери і вперше досягти у вільному польоті швидкості звуку.

Спортсмен-екстремал підніметься на стратостаті над Розвеллом (США, штат Нью-Мексико) на висоту 36,5 км. Він спробує протягом 40 секунд у вільному падінні розвинути швидкість 1110 км/год і розкрити парашут вже перед самим приземленням у пустелі. Від смертельних небезпек, переохолодження і перепадів тиску скайдайвера повинен захистити спеціальний скафандр.

Спостерігати за цією подією з безлічі ракурсів можна буде в прямому ефірі. Однак організатори встановили 20-секундну затримку трансляції на випадок трагічного результату.

Якщо все пройде вдало, 43-річний Баумгартнер встановить відразу декілька світових рекордів: щодо максимальної висоти стрибка з парашутом, тривалості польоту у вільному падінні і максимальної швидкості падіння.

LIVE 18+


Нагадаємо, що в липні 2012 року «Безстрашний Фелікс» здійснив стрибок зі стратосфери з висоти 29 км. Під час вільного падіння він досяг швидкості в 862 км на годину і благополучно приземлився поблизу Розвелла.

На даний момент рекорд стрибка з найбільшої висоти належить пілоту ВПС США Джозефу Кіттінгеру. Він був встановлений у 1960 році і становив 31 333 метри. Всі більш пізні спроби перевершити це досягнення закінчувалися загибеллю сміливців.

Сьогодні 84-річний Кіттінгер входить у команду Баумгартнера і буде з ним на радіозв'язку протягом 2,5-годинного експерименту.


Під час стрибка на австрійця чекає кілька смертельних небезпек. По-перше, в разі розгерметизації скафандра у нього може у буквальному сенсі закипіти кров.

Друга небезпека полягає в тому, що перші 30 секунд падіння парашутист практично не буде відчувати опір повітря, через що йому буде важко зафіксувати положення свого тіла. Якщо при входженні у щільні шари атмосфери Баумгарнтер буде крутитися навколо своєї осі, він втратить свідомість і не зможе розкрити парашут.

Вченим поки невідомо, як буде реагувати тіло людини на подолання надзвукового бар'єру.

Баумгартнер сподівається, що відомості, які його команда збере під час стрибка, допоможуть просуванню науки.

Колишній військовий парашутист Баумгартнер здійснив більше 2500 стрибків з літаків і вертольотів, а також з хмарочосів і пам'ятників, у тому числі зі 101-поверхової вежі Taipei 101 на Тайвані. Після 25-ти років екстриму Фелікс обіцяє, що цей трюк буде для нього останнім. !zn

Читайте також:

Австрійський парашутист стрибнув з висоти 29 кілометрів (ВІДЕО)

Колумбійський екстремал пролетів 10 кілометрів без парашута (відео)

Британський каскадер стрибнув без парашута з висоти 700 метрів (відео)