Вартість одного місця НСК "Олімпійський" - 43,6 тисяч гривень

14 сiчня 12:26

Тримільярдна вартість реконструкції стадіону НСК "Олімпійський", затверджена проектно-кошторисною документацією в липні 2010 року, вже вдвічі перевищує її первісну вартість, у 1,5 раза - вартість будівництва стадіону "Донбас Арена" в м. Донецьку та аналогічних спортивних арен в європейських країнах, де проходили міжнародні чемпіонати з футболу. Про це повідомляє прес-служба Рахункової палати України.

 

Тримільярдна вартість реконструкції стадіону НСК "Олімпійський", затверджена проектно-кошторисною документацією в липні 2010 року, вже вдвічі перевищує її первісну вартість, у 1,5 раза - вартість будівництва стадіону "Донбас Арена" в м. Донецьку та аналогічних спортивних арен в європейських країнах, де проходили міжнародні чемпіонати з футболу. Про це повідомляє прес-служба Рахункової палати України.

Вартість одного місця вболівальника на НСК "Олімпійський" сьогодні є найдорожчою - 43,6 тис. грн. - порівняно з вартістю місць на побудованих до майбутнього чемпіонату стадіонах. Приміром, вартість місця на новозбудованому донецькому стадіоні "Донбас Арена" становить 29,1 тис. грн.

Колегія Рахункової палати, розглянувши результати аудиту, зробила висновок, що використання коштів держбюджету на реконструкцію стадіону Міністерством України у справах сім'ї, молоді та спорту (у 2008 - 2009 роках) і Національним агентством з питань підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу (з 2010 року) було неефективним і не принесло очікуваних результатів, навіть незважаючи на значні додаткові видатки.

Встановлено, що Мінсім'ямолодьспорт не привело галузеву цільову програму, що передбачає реконструкцію стадіону, у відповідність із державною Програмою Євро-2012, і розбіжності у визначених програмами показниках заважають належній організації реконструкції. Національне агентство до цього часу не уточнило Концепцію розвитку та реконструкції НСК "Олімпійський", розроблену ще у 2006 році. Як наслідок, не враховано нових проектних рішень, що виникли в ході реконструкції, та не визначено перспектив розвитку і використання стадіону після закінчення чемпіонату. А отже, невідомо, коли "Олімпійський" зможе себе окупити.

Незважаючи на значне нарощування темпів будівництва за останній рік, все ще існує відставання від запланованих термінів виконання за окремими видами робіт. Зокрема, при спрямуванні з початку реконструкції на виконання робіт 2,1 млрд. грн. коштів держбюджету, фактично виконано тільки половину, а на спортивній арені - лише чверть робіт.

Основною причиною цього є недофінансування Урядом, у порушення власних постанов, реконструкції стадіону в 2009 році на 394,3 млн. грн. або на 39,4 відс. від затверджених обсягів.

Неефективним є управління бюджетними коштами. Значна їх частина відволікається в дебіторську заборгованість, яка порівняно з початком 2010 року збільшилась утричі і перевищила 600 млн. гривень. Незважаючи на несвоєчасне відпрацювання генеральними підрядниками АТ ХК "Київміськбуд" та ТОВ "Завод Майстер-Профі Україна" авансів, НСК "Олімпійський" як замовник не нарахував їм пені, яка перевищує 2 млн. гривень. Таке авансування робіт фактично є безвідсотковим кредитуванням підприємств недержавної форми власності за рахунок державного бюджету.

Встановлено порушення законодавства з питань фінансування будівництва, укладання договорів на виконання будівельно-монтажних робіт. Протягом 2008-2010 років (станом на 01.10.2010 р.) НСК "Олімпійський" укладено договорів на загальну суму 3404,8 млн. грн., яка на 398,8 млн. грн. перевищує вартість затвердженої проектно-кошторисної документації.

Як наголосила Колегія Рахункової палати, неефективне управління коштами державного бюджету, виділеними на реконструкцію стадіону, є головним фінансовим ризиком щодо своєчасного завершення робіт, мінімалізація негативних наслідків якого залежить від узгодженості дій Уряду, Мінсім'ямолодьспорту та Національного агентства.

Водночас, вартість реконструкції НСК "Олімпійський" не є остаточною. Існуючим проектом реконструкції стадіону не передбачено розміщення зон гостинності та інших функціональних зон за територією стадіону. Отже, потрібен окремий проект, який вимагатиме додаткових коштів та викличе взаємозалежність між термінами виконання робіт безпосередньо на стадіоні та на об'єктах інфраструктури поза ним.

Як відомо, на головній спортивній арені України - стадіоні Національного спортивного комплексу "Олімпійський" за рішенням УЄФА мають проходити фінальні змагання та церемонія закриття чемпіонату Європи 2012 року з футболу. У 2008 році в рамках підготовки до цієї події розпочато реконструкцію стадіону, для здійснення якої Уряд прийняв низку рішень.

За матеріалами офіційного сайту Рахункової палати України