В українській міліції перед Євро-2012 створили центр контролю над ультрас

30 листопада 15:17

В Україні до Євро-2012 на базі Міністерства внутрішніх справ створили службу НФІП, яка займається контролем європейських ультрас.

 

Про це в коментарі Інформаційному центру «Україна-2012» повідомив перший заступник голови Нацагентства Євро-2012 (Укрєвроінфрапроект) Олександр Бірсан.

«У структурі Міністерства внутрішніх справ України з ініціативи УЄФА вже створена служба - Національний футбольний інформаційний пункт. Це офіційна структура, яка опрацьовує питання, що стосуються уболівальників-хуліганів, ультрас, які зафіксовані у базах даних Європи», - сказав він.

Як пояснив О.Бірсан, у базах даних НФІП фани-хулігани з різних країн зафіксовані поіменно, і УЄФА користується цією інформацією, коли треба обмежити таким уболівальникам вхід на матчі.

Чиновник зазначив, що служба НФІП в Україні вже успішно почала працювати. Напередодні футбольного матчу між ФК «Зеніт» (Санкт-Петербург) і ФК «Шахтар» (Донецьк), який відбувся 19 жовтня, українські правоохоронці отримали сигнал про більше 100 «нев'їзних» фанів із Росії. Дані передали фахівцям Державної прикордонної служби і у пунктах пропуску семи футбольним хуліганам відмовили в перетині українського кордону.

«Більшість футбольних хуліганів, ймовірно, взагалі відмовилися їхати. Це свідчить про те, що в Україні почала успішно працювати система фільтра небажаних гостей. Проблемні вболівальники зрозуміли, що в Україні вже працює база даних НФІП», - зазначив О.Бірсан.