"Шахтар" і "Динамо" вражені призовим фондом об'єднаного чемпіонату, але поки туди не поспішають

19 лютого 10:23

Президент киян Ігор Суркіс і генеральний директор "Шахтаря" Сергій Палкін прокоментували вчорашню зустріч у Москві щодо проекту чемпіонату СНД з футболу.

 

Нагадаємо, що вчора на зустрічі автономної некомерційної організації "Об'єднаний чемпіонат з футболу", яка відбулася в Москві, її голова Валерій Газзаєв назвав приблизні цифри бюджету майбутніх змагань, у тому числі і призовий фонд в 1 млрд доларів США.

"Сума, звичайно, вражаюча, особливо для клубів нашої країни, які існують не на бюджетні, а на приватні кошти, - зазначив Ігор Суркіс в інтерв'ю газеті "Спорт-експрес в Україні". - Особисто я, наприклад, дотую футбол от уже двадцять років. Крім усього іншого, надходження від чемпіонату СНД істотно знизили б навантаження на власників команд, що дуже актуально у світлі фінансового Fair Play, що вводиться УЄФА. Солідні російські компанії, як я розумію, беруться стати спонсорами чемпіонату. Само собою, фінансові умови повинні бути не просто закріплені на папері - за оголошені цифри хтось повинен нести персональну відповідальність".

"Я і раніше говорив, що такий чемпіонат може принести клубам великі гроші, - сказав Сергій Палкін. - Хоча з ходу складно оцінити реальність названих цифр. Мені здається, це прерогатива спеціалізованих компаній, які здатні точно визначити вартість об'єднаного пулу. Якщо підрахунки наших російських партнерів реальні, то порівняно з тими грошима, якими ми зараз працюємо, це незіставні цифри, можна сказати, як небо і земля".

Тим часом, обидва керівники відзначили, що незважаючи на вчорашні складні рішення, позиція українських лідерів залишається незмінною.

"Підставою для вступу "Динамо" у нову структуру може послужити тільки колегіальне рішення керівників всіх українських клубів. Представник нашої прем'єр-ліги був присутній на нараді в Москві і тепер повинен розповісти про плюси і мінуси створюваного турніру", - каже Суркіс.

"Наш клуб не збирається долучатися поодинці, - вторить Ігорю Михайловичу Палкін. - З ініціативи нашої федерації або прем'єр-ліги всі клуби повинні зібратися і вирішити, йти нам на зустріч з російськими колегами, або ж утриматися, а якщо йти, то з чим. Ми повинні зважити всі "за" і "проти", керуючись інтересами українського футболу. Поки ж російські партнери, на мій погляд, зробили не дуже правильний хід: самі обрали керівний орган, призначили людей на чолі різних напрямків, а українська сторона виявилася, що називається, не у справах. Коротше кажучи, ідея заслуговує на увагу, проте перші кроки щодо її реалізації виявилися непрозорими".

Знає Палкін і як необхідно діяти, щоб проект та ініціатива росіян не викликала обурення у ФІФА та УЄФА (міжнародних організацій, що керують європейським і світовим футболом).

"Потрібно виробити загальну українсько-російську концепцію і з нею йти в УЄФА і ФІФА. Поки ж панує різнобій у думках, одну і ту ж інформацію до Блаттера і Платіні різні люди, боюся, доносять по-різному. Цього не повинно бути".

Нагадаємо, що вчора Валерій Газзаєв повідомив, що імовірно чемпіонат може стартувати у сезоні-2014/15 за участю 9 українських і 9 російських клубів. !zn

Читайте також:

Переможець об'єднаного чемпіонату СНД з футболу отримає 92 мільйони доларів

Росія покликала в Об'єднаний чемпіонат всі 16 українських клубів

Мадридський "Реал" восьмий рік поспіль визнано найбільш прибутковим футбольним клубом у світі