Президент Польщі заступився за Україну: Заклики до бойкоту Євро-2012 неадекватні

03 травня 09:13

Броніслав Коморовський нагадав, що бойкот найбільших спортивних змагань був оголошений лише двічі в історії - у зв'язку з кровопролитними військовими конфліктами. За словами президента Польщі, він «з глибоким занепокоєнням» спостерігає бажання зіпсувати свято Євро-2012.

 

Президент Польщі Броніслав Коморовський вважає, що заклики низки європейських політиків до бойкоту Євро-2012 в Україні «повністю неадекватні» ситуації, що склалася.

Глава держави в інтерв'ю польському телебаченню підкреслив, що організацією чемпіонату Україна повинна підтвердити своє прагнення до інтеграції з Заходом. «Я вважаю, що заклики до бойкоту (Євро-2012 - ред.) повністю неадекватні існуючій ситуації в Україні. У різних країнах при старих демократіях бували випадки засудження чи обвинувачення президентів, прем'єрів у різних поганих речах, але ніколи це не призводило до бойкоту таких змагань», - підкреслив Коморовський.

За його словами, «лише двічі в історії був оголошений бойкот олімпійських ігор: у Москві і в Пекіні», але вони були пов'язані з війною в Афганістані та ситуацією в Тибеті, «де лилася кров, де були масові арешти тощо». «Ситуація в Україні ж не така... Отже, можна здогадуватися, що існує якийсь зовсім інший розрахунок», - підкреслив глава польської держави.

За словами Коморовського, він «з глибоким занепокоєнням» спостерігає бажання зіпсувати свято Євро-2012. «А враховуючи те, що наше свято пов'язане з Україною, є ризик, що псування свята футболу в Україні шляхом бойкоту буде також означати і наші (польські - ред.) втрати, наш дискомфорт і втрачені сили і кошти», - підкреслив президент.

Він також зазначив, що Євро-2012 мало бути для України шансом продемонструвати прагнення до інтеграції з західним світом і польсько-українську дружбу на цьому шляху. «У Польщі (Євро-2012 - ред.) мало продемонструвати наші напрацювання за все 20-річчя волі. Це все сьогодні під загрозою. Я дивлюся на це з дуже великим занепокоєнням», - підкреслив польський президент.

Окрім того, Коморовський назвав «шкідливими» розмови про можливість проведення Євро-2012 в іншому місці або в інший час.

Глава польської держави також підкреслив, що неодноразово розмовляв з президентом України Віктором Януковичем про ситуацію навколо екс-прем'єра Юлії Тимошенко. «Рівно через місяць після арешту Юлії Тимошенко президент України був з візитом в Польщі і я казав йому, що це (арешт) обійдеться дуже дорого і дуже нашкодить з точки зору стратегічних інтересів України, тобто прагнення до західної інтеграції і захисту перед східною інтеграцією. Сьогодні очевидно, на жаль, це все збувається», - підкреслив Коморовський.

Як відомо, в Євросоюзі все частіше звучать заклики бойкотувати Євро-2012 в Україні через переслідування опозиції і ситуацію з Юлією Тимошенко.

За даними німецьких ЗМІ, канцлер ФРН Ангела Меркель через ситуацію з Тимошенко може порекомендувати членам уряду Німеччини бойкотувати чемпіонат Євро-2012.

Крім того, голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу заявив, що не має наміру брати участь в запланованих в Україні заходах, приурочених до чемпіонату. !zn

Читайте також:

УЄФА не буде втручатися в політику України

Німецькі чиновники будуть ігнорувати гру своєї збірної в Харкові через солідарність з Тимошенко

В Італії закликають бойкотувати Євро-2012 через Тимошенко