Норвезький екстремал вижив, зірвавшись з висоти 1200 метрів (ВІДЕО)

15 жовтня 09:00

Норвезький бейсджампер Річард Хенріксон став відомим всьому світу завдяки своїй майстерності та неймовірній фортуні. Щоправда, слава мало не прийшла до нього посмертно. Виконуючи акробатичний трюк на вершині скелі, спортсмен зірвався у прірву глибиною понад кілометр.

 

Норвезький бейсджампер, отримавши пропозицію від одного з національних телеканалів знятися в документальному фільмі про екстремальний спорт, став відомий на всю країну, та й за її межами завдяки своїй майстерності та неймовірній фортуні. Щоправда, екстремал був на межі того, аби прославитися посмертно. Виконуючи акробатичний трюк на вершині скелі, спортсмен зірвався у прірву глибиною понад кілометр.

Інцидент стався на зйомках циклу документальних програм норвезького телеканалу NRK в долині Ейкесдал на заході Норвегії. Справа була ще у серпні, однак тоді телевізійники воліли обмежитися лише мізерною згадкою про НП, відклавши відеозапис події на жовтень, коли нова передача повинна була піти в ефір.

Знімальна група готувала сюжет про бейсджампера Річарда Хенріксона і гімнаста Андре Баха. Спортсмени повинні були виконати акробатичну в'язку на турніку, встановленому на краю прірви завглибшки 1200 метрів, потім виконати зіскок у безодню і далі, значно нижче, розкрити парашути. Першим до виконання вправи приступив Хенріксон. За командою режисера він почав розкручуватися на турніку, набираючи швидкість, і вже готовий був виконати сальто, коли спортивний снаряд зірвався з кріплень.


Сталеві опори турніка звалилися в прірву, а за ними - бейсджампер. Його, судячи з усього, врятувало саме те, що він «затримався в повітрі», виконуючи сальто. В іншому випадку спортсмен ризикував отримати травму при ударі об бруси або зачепитися за них. До того ж сальто, за словами самого Хенріксона, дозволило йому правильно згрупуватися. «Я пішов вниз ногами, і це мене врятувало. Якби я полетів вперед головою, я був би мертвий», - сказав Хенріксон пізніше.


Вже перебуваючи на землі живим і здоровим, він пояснював ледь не посивілим знімальній групі, як йому вдалося вижити. За словами Хенріксона, в повітрі він не розгубився і полетів вниз, як робив уже багато разів, виконуючи стрибки з великої висоти. Потім просто смикнув за кільце парашута і благополучно приземлився. Хоча звичайно, справа була не тільки у великому досвіді бейсджампера - його врятувала ціла низка щасливих випадковостей. Так, турнік зірвався в прірву, коли Хенріксон знаходився на найвищій точці своєї траєкторії, він не зачепився за спортсмена і не потягнув його вниз. І головне, екстремалові дуже пощастило не вдаритися з розмаху об скелі.

«Показували цю передачу, - днями розповів Хенріксон NRK. - Я сидів з дітьми, читав їм книжку і тільки тут в якийсь момент зрозумів, що мене з ними могло зараз не бути».

За словами спортсмена, подія навряд чи вплине на його бажання займатися екстремальним спортом: «Тяга до цього, звичайно, в молодості була сильнішою. Але і досі стрибки дарують мені незабутні відчуття ... Ти довго готуєшся, збираєш обладнання, продумуєш все, але потім це начисто вилітає з голови і залишається лише одна мета: стрибнути». !zn

Читайте також:

Австрієць здійснив рекордний стрибок зі стратосфери (ВІДЕО)

Австрійський парашутист стрибнув з висоти 29 кілометрів (ВІДЕО)

Колумбійський екстремал пролетів 10 кілометрів без парашута (відео)