Кенієць Макау побив світовий рекорд на марафонській дистанції (відео)

25 вересня 12:42

Кенійський бігун Патрік Макау став переможцем 38-го Берлінського міжнародного марафону, встановивши світовий рекорд. Дистанцію 42 кілометри 195 метрів він подолав за 2 години 03 хвилини 38 секунд.

 

Макау на 21 секунду поліпшив попередній світовий рекорд, що належав Ефіопії Хайле Гебреселассіє і встановлений у вересні 2008 року також у Берліні.




У нинішньому році в Берлінському марафоні взяли участь більше 40 тис. людей. Усього в різних змаганнях, що проводяться в рамках основних змагань, брали участь близько 70 тисяч прихильників здорового способу життя. Погода сприяла шанувальникам бігу - у Берлін прийшло справжнє «бабине літо» з сонцем, чистим небом і температурою повітря до 20 градусів тепла.

Міжнародна асоціація легкоатлетичних федерацій (IAAF) визнала марафонську дистанцію відповідну своїм стандартам лише в 2004 році, тому до 1 січня 2004 року досягнення бігунів не мали статусу офіційних світових рекордів. Марафони проводяться в багатьох містах світу, але IAAF визнає рекорди, встановлені не на всіх дистанціях, а лише на тих, які відповідають певним критеріям.

Кращий час на марафонській дистанції було встановлено в квітні 2011 року в Бостоні - кенієць Джефрі Мута пробіг 42 кілометри за 2 години 3 хвилини і 2 секунди. Проте траса в Бостоні не входить до числа визнаних IAAF, оскільки, зокрема, йде під занадто великим для стандартів організації ухилом, тому рекорд не отримав офіційний статус.