З'явився підозрюваний у підпалі лісів під Херсоном

12 серпня 06:20

Обидва - пастухи. Свідок повідомив, що його знайомий кинув недопалок у лісовій просіці, після чого виникло загоряння. Своїми силами пастухи загасити вогонь не змогли, і вогонь перекинувся через дорогу на лісовий масив. Вони злякалися і просто втекли з місця події. При цьому, курець взяв слово з товариша, що той нікому нічого не розповість.

 

У кримінальній справі, порушеній прокуратурою Херсонської області за фактом підпалів, що призвели до масштабних лісових пожеж у Херсонській області 9-10 серпня, є свідок і підозрюваний.

Про це заявив заступник генерального прокурора України Олександр Галкін.

За словами А.Галкіна, працівники об'єднаної слідчо-оперативної групи, створеної з працівників слідчого управління УМВС в Херсонській області, із залученням працівників прокуратури, МНС та СБУ, встановили точне місце і час початку пожежі біля села Кринки Цюрупинського району.

"Є свідок. Свідок вже дав свідчення, які дають нам підстави вважати, що в справі з'явився підозрюваний", - повідомив заступник генпрокурора.

Зокрема, за його словами, підозрюваний - місцевий житель, у віці близько 50-ти років, підробляє пастухом, який своїми необережними діями створив осередок загоряння.

Журналістам продемонстрували відеозапис допиту свідка, якого допитував заступник прокурора області. На відео свідок, також місцевий пастух, повідомляє, що його знайомий в лісовій просіці, куди вони заганяли худобу, кинув недопалок сигарети, після чого виникло загоряння. Своїми силами пастухи загасити вогонь не змогли. А коли побачили, що вогонь через сильний вітер, вже перекинувся через дорогу на лісовий масив, просто втекли з місця події. При цьому, курець взяв слово з товариша, що той нікому нічого не розповість.

В Херсонській області горіло 1500 га лісу. Азаров терміново вилетів рятувати ситуацію (фото)

"Він (підозрюваний - ред.) сказав свідкові, що той повинен мовчати, що своїх - не здають. Після чого прибіг до будинку, де проживав із співмешканкою, взяв 100 грн і зник. Зараз проводяться заходи зі встановлення місця знаходження вказаної особи", - повідомив А.Галкін, підкресливши, що поки говорити про розкриття кримінальної справи передчасно, і потрібно дочекатися висновків слідства з всіх розроблюваних версій.

Версій у слідства три: перша - підпал з необережності, друга - підпал з корисливих умислом, для подальшої розробки згорілих територій і порубки там лісу, третя - антропогенний фактор (загоряння від заломлення сонячного світла на викинутій пляшці).

Також слідство ще визначається, чи була пожежа в Копаневському лісництві (біля села Великі Копані) продовженням першої пожежі в Корсунському лісництві (біля села Кринки), або ж це продовження одного і того ж загоряння.

"Слідство разом із МНС визначається з цього приводу. Чи був це окремий підпал, чи щось інше, або ж вогонь перекинувся з одного лісового масиву на масив, що стоїть поряд. Іноді шишки, що горять, з палаючого лісу вітром викидає на кілька кілометрів", - повідомив Галкін.

Заступник генпрокурора також відзначив, що згідно із законом у слідства є 2 місяці на з'ясування всіх обставин кримінальної справи, після чого, в складних випадках, термін розслідування може бути продовжено. Але в даному випадку Галкін пообіцяв, що слідство постарається визначити причини і винних максимально оперативно.

Як повідомлялося, 9 серпня о 10.00, в результаті лісової пожежі біля села Кринки Цюрупинського району (Корсунське лісництво, Каховський лісгосп) постраждало близько 950 га лісу. А у виниклій о 13.40 пожежі в Копаневському лісництві (Великокопаневський лісгосп) постраждало 420 га лісу. В цілому від вогню постраждало 1,4 тис га лісу.

Також під час гасіння пожежі постраждало 3 працівники лісгоспу: один отримав опіки і в тяжкому стані було госпіталізовано до Цюрупинської районної лікарні. Двоє інших отруїлися чадним газом і також були госпіталізовані в ту ж лікарню.

За оперативними даними сумарний збиток від зазначених пожеж склав близько 15 млн грн. !zn

Читайте також:

Пожежі в Херсонській області локалізовано. Порушено справу за умисний підпал

Пожежу в Херсонській області гасили 1800 осіб