Жителям Тернополя пообіцяли цілодобову подачу тепла і гарячої води

28 листопада 13:35

Жителям Тернополя пообіцяли цілодобову подачу тепла і гарячої води. Така мета закладена у проекті ЄБРР і Тернопільської міської ради «Модернізація системи централізованого теплопостачання в місті Тернополі», який поки не має аналогів в Україні і почне реалізовуватися вже з наступного року.

 

«Взятися за цю справу владу змусило масове від'єднання квартир від централізованого теплопостачання та встановлення індивідуального опалення. Зараз таких квартир у місті - 35%. Це один із найвищих показників в Україні», - розповів міський голова Тернополя Сергій Надал під час репрезентації проекту, передає кореспондент ZN.UA.

Він пояснив, що індивідуальне опалення означає залежність від одного енергоресурсу - газу, а також неконтрольовані шкідливі викиди в атмосферу та перенесення всього вантажу оплати за тепло на тих споживачів, які не мають коштів для встановлення індивідуального опалення. «Коли буде реалізовано цей проект, у тернополян, які живуть у багатоповерхівках, відпаде необхідність встановлювати індивідуальне опалення», - додав мер.

Проект передбачає встановлення у 140-210 багатоквартирних будинках мікрорайону «Сонячний» індивідуальних теплових пунктів, засобів обліку та регулювання споживання теплової енергії. Згідно з підрахунками, цей захід забезпечить економію витрат виробникові і постачальнику тепла - КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» не менше 60 тис. євро на рік.

Окрім того, буде диверсифіковано енергоресурси для виробництва тепла і гарячої води. Завдання проекту - встановити високопродуктивний котел із ККД 110-115%, який буде працювати на відходах деревини (нинішні мають 75-78% ККД). На котельні на вулиці Лесі Українки буде використано сонячний колектор. Вся ця модернізація має бути оснащена відомою в Європі системою моніторингу та контролю Skada.

Українські експерти ЄБРР підрахували, що в ході реалізації проекту у 2015 році обслуговування кредиту становитиме лише 8% витрат міської теплопостачальної організації, а споживання газу зменшиться на 13%.

Керівник групи експертів ЄБРР Жан Люк Боже запевнив міську владу і КП «Тернопільміськтеплокомуненерго», що умови кредиту - повністю доступні.

«Кредит у розмірі 10 млн євро буде надано на 10 років, під 5-6% річних. Це - ставка, за якою ЄБРР працює з іншими українськими містами. Перші три роки позичальник буде платити тільки відсотки, а в наступні сім років - суму боргу, тобто суму кредиту. Для зменшення фінансового тягаря на теплопостачальну компанію їй буде надано грант у розмірі 5 млн євро. Ми запевняємо, що обслуговування кредиту не стане причиною підвищення тарифів на тепло і гарячу воду для населення», - підкреслив представник ЄБРР.