Жителі потопаючої острівної держави готуються переїхати на Фіджі

08 березня 08:41

Президент держави Кірібаті, яка тоне, веде перемовини з урядом Фіджі щодо придбання землі на острові Вануа-Леву.

 

Острівна держава Кірібаті, розташована на атолах Тихого океану, обговорює можливість купівлі землі на Фіджі для переселення своїх жителів.

Територію Кірібаті складають 32 коралових атоли, що знаходяться біля екватора. Деякі з них вже почали зникати під поверхнею води. Через постійне підвищення рівня моря подібна доля може очікувати всі острови, на яких живе понад 100 тис. громадян Кірібаті.

Острови, де розташовується держава, підносяться над водою всього на кілька метрів.

Президент країни Аноте Тонг повідомив, що він вже веде перемовини з урядом Фіджі щодо придбання землі на острові Вануа-Леву - другому за величиною в архіпелазі.

За словами президента, кліматичні зміни означають для жителів Кірібаті щоденну боротьбу за існування. Однак глава держави визнає, що тихоокеанська республіка у цій боротьбі приречена на поразку.

Штучні острови?

Разом з тим, як передає кореспондент Бі-бі-сі у Сіднеї Філ Мерсер, переселення усього населення Кірібаті на острів, розташований на відстані 2 тис. кілометрів, буде воістину монументальним завданням.

Влада острівної держави також сподівається, що багато жителів зможуть переселитися до інших країн Тихоокеанського регіону, у тому числі до Австралії і Нової Зеландії.

Раніше Тонг пропонував вирішити проблему затоплення за допомогою будівництва штучних островів, що нагадують за конструкцією нафтові вишки.