Збиток від аварії на "Фукусіма" склав 74 млрд доларів

13 жовтня 15:45

Збиток від аварії на АЕС "Фукусіма-1" складе 5,691 трильйона ієн (близько 74 мільярдів доларів). Така оцінка була представлена ​​на нараді комісії з атомної енергії Японії в четвер.

 

Експерти ґрунтувалися у розрахунках на даних про аварію на Чорнобильській АЕС та американської атомної станції "Тримайл-Айленд". Була розроблена порівняльна таблиця для обліку масштабів забруднення, яка містить дані про кількість евакуйованих і постраждалих.

За оцінками японських фахівців, витрати на демонтаж чотирьох реакторів аварійної станції "Фукусіма-1" складуть 1,151 трильйона ієн (14,9 мільярда доларів). Ще 4 трильйони ієн (близько 52 мільярда доларів) необхідно буде витратити на компенсації, дезактивацію заражених земель та інші заходи з ліквідації наслідків аварії.

Фінансування буде здійснюватися із спеціального компенсаційного фонду, створеного після аварії. Він поповнюється за рахунок держбюджету, фінансових установ та енергокомпаній. Пізніше оператор "Фукусіма-1" компанія Терса повинна буде компенсувати витрати зі свого майбутнього прибутку.

Ця оцінка не остаточна. Деякі члени комісії вважають, що сума збитків від аварії може збільшитися за рахунок зростаючих витрат на дезактивацію грунту.

Витрати на ліквідацію збитків будуть враховані при розрахунку собівартості атомної енергії. Зараз у неї не включені можливі витрати на ліквідацію наслідків аварій на АЕС. Тому атомна енергія досі вважалася найдешевшою (менше 0,1 долара за кіловат/годину). Це майже вдвічі дешевше, ніж енергія, вироблена великими гідроелектростанціями.

Тепер цю прогалину в розрахунках буде виправлено, і атомна енергетика може втратити статус найдешевшої, а разом з цим і багатьох своїх прихильників.

Березнева аварія на АЕС "Фукусіма-1" призвела до витоку радіації в повітря і грунт. Підвищений вміст радіонуклідів було виявлено у воді, молоці, м'ясі, овочах, грибах навіть далеко від станції. За даними комісії з атомної енергії, з 20-кілометрової зони навколо станції довелося евакуювати 146 тисяч людей.