Затримано послідовника Брейвіка, який готував теракт у Чехії

18 серпня 12:11

Раніше затриманий вже кілька разів притягувався до відповідальності за зберігання і виготовлення вибухових пристроїв, а також за їх випробування в лісових районах.

 

Бійці спецназу поліції чеського міста Острава затримали 29-річного місцевого жителя, який, імовірно, готував великий теракт, діючи під псевдонімом "Андерс Брейвік".

За словами начальника кримінальної поліції Острави Радована Вояка, в квартирі затриманого виявлено вибухівку, деталі для виготовлення вибухових пристроїв, а також поліцейська форма, хоча затриманий ніколи не служив у правоохоронних органах. Правоохоронці також знайшли потужну бомбу, майже готову до використання.

В останні місяці всі свої листи по електронній пошті затриманий підписував ім'ям норвезького терориста Андерса Брейвіка. Цей факт, а також те, що в його квартирі було знайдено поліцейську форму і майже готовий вибуховий пристрій, дозволив поліції висунути підозри про те, що готувався великий теракт.

Як повідомив Вояка, затриманого допитують. Начальник поліції відмовився повідомити його ім'я, а також масу вибухового пристрою, виявленого в квартирі.

Раніше затриманий вже кілька разів притягувався до відповідальності за зберігання і виготовлення вибухових пристроїв, а також за їх випробування в лісових районах. У 2010 році він був засуджений судом до 6 місяців ув'язнення за те, що підірвав у піщаному кар'єрі саморобний вибуховий пристрій потужністю в 200 грамів у тротиловому еквіваленті.

Нагадаємо, 22 липня 2011 Брейвік підірвав бомбу в центрі Осло, після чого вирушив у літній молодіжний табір, де став вбивати всіх підряд з автомата. Загальне число жертв його злочинів досягло 77 осіб.

Пояснюючи свої дії, він сказав, що хотів «розтрусити» норвезьке суспільство, паралізоване перед загрозою ісламізації.

Вирок «норвезькому стрілку» буде оголошено 24 серпня. Сторона звинувачення вже попросила суд відправити терориста на примусове лікування в психіатричну клініку. !zn

Читайте також:

Вирок терористові Брейвіку оголосять 24 серпня

В Осло 40 тис. людей заспівали пісню про світ, який ненавидить Брейвік (відео)

Брейвік розповів про причини своєї ненависті до мусульман


Брейвік вибачився перед «випадковими» жертвами свого теракту, проте про розстріл підлітків не шкодує