Затримано підозрюваних у замаху на муфтія Татарстану і вбивстві його заступника

20 липня 08:23

За версією слідства, основним мотивом замаху на муфтія Татарстану стали ідеологічні розбіжності. Окрім того, після обрання Файзова головним муфтієм Татарстану, він взяв на контроль рух грошових коштів організації «Ідель-Хадж», яка займалася направленням мусульман до Мекки.

 

Затримано четверо підозрюваних у замаху на вбивство муфтія Татарстану Ілдуса Файзова і вбивстві його заступника Валіулли Якупова, скоєних 19 липня в Казані.

Як повідомив представник Слідчого комітету РФ Володимир Маркін, серед них голова ради директорів компанії «Ідель-Хадж» 57-річний Рустем Гатауллін, керівник приходу «Вакф» житель Казані 39-річний Мурат Галлеєв, житель Високогорського району республіки 41-річний Айрат Шакіров і житель Лаішевського району республіки 31-річний Азат Гайнутдінов.

«За версією слідства, основним мотивом злочину є професійна діяльність потерпілих, у тому числі їхні ідеологічні розбіжності з опонентами. Так, після обрання Файзова головним муфтієм Татарстану, ним була обрана жорстка позиція щодо організацій, що проповідують радикальні течії ісламу в республіці. Крім того, він взяв на контроль рух грошових коштів організації «Ідель-Хадж», яка займалася направленням мусульман до Мекки, через це у муфтія стався конфлікт з керівником даної організації, який висловлював погрози на адресу Файзова», зазначив Маркін.

Слідством буде ініційовано обрання щодо підозрюваних запобіжного заходу у вигляді взяття під варту. Розслідування кримінальної справи триває, повідомив представник Слідчого комітету.

Замах на голову Духовного управління мусульман Татарстану Ілдуса Файзова було скоєно 19 липня. Його машина вибухнула, муфтій був поранений і доставлений до лікарні. Злочин кваліфікували як теракт. Приблизно в цей же час у під'їзді свого будинку був убитий начальник навчального відділу ДУМТ Валіулла Якупов. !zn

Читайте також:

На муфтія Татарстану скоєно замах, його заступника вбито

У Росії вбито муфтія Кабардино-Балкарії

Кримський муфтій вимагає від УПЦ МП припинити окроплювати мусульманських дітей святою водою

Росія і Казахстан створять «мусульманський Facebook»