Закон про гомосексуалізм суперечить зобов'язанням України щодо захисту прав людини

03 жовтня 14:29

Законопроект про заборону інформації про гомосексуалізм є результатом стереотипних уявлень, переконані правозахисники. Документ прямо суперечить зобов'язанням України, взятим на себе в рамках європейських та міжнародних договорів щодо захисту прав людини.

 

Міжнародні організації Amnesty International та Human Rights Watch закликають українську владу відхилити прийнятий у першому читанні законопроект, який забороняє пропаганду гомосексуалізму і вводить кримінальну відповідальність за порушення такої заборони.

«Amnesty International та Human Rights Watch закликають владу України відхилити законопроект № 8711 на підставі того, що цей закон буде обмежувати дітей в їхньому праві шукати, одержувати, передавати інформацію ... а також призведе до дискримінації лесбійок, геїв, бісексуалів і трансгендерів, включаючи порушення їхнього права на свободу вираження та мирних зборів», - заявила виконавчий директор Amnesty International в Україні Тетяна Мазур на прес-конференції в середу в Києві.

За її словами, Amnesty International і Human Rights Watch вже звернулися до голови Верховної Ради України Володимира Литвина із закликом відкликати законопроект № 8711, який «прямо суперечить зобов'язанням України, взятим на себе в рамках європейських та міжнародних договорів щодо захисту прав людини».

«Даний законопроект є результатом стереотипних уявлень про гомосексуальність, а не результатом належного процесу, під час якого бралися до уваги інтереси дитини», - наголосила вона.

Як повідомлялося, Верховна Рада України 2 жовтня проголосувала в першому читанні за законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо захисту прав дітей на безпечний інформаційний простір).

Автори законопроекту пропонують доповнити статтю Кримінального кодексу про покарання за ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства, жорстокості, расової та національної чи релігійної нетерпимості і дискримінації, положенням про такі дії щодо поширення гомосексуалізму. У разі прийняття цього закону його порушення буде каратися штрафами і тюремним ув'язненням до 5 років.

Ініціатори законопроекту: народні депутати Євген Царьков (фракція Компартії України), Катерина Лук'янова (фракція НУНС), Павло Унгурян (фракція «БЮТ-Батьківщина»), Юлія Ковалевська (фракція Партії регіонів), Тарас Чорновіл (позафракційний) і Лілія Григорович (фракція НУНС ).

Читайте також:

Рада схвалила законопроект про кримінальну відповідальність за пропаганду гомосексуалізму

Гей-парад у Києві так і не відбувся, його вирішили перенести і «засекретити»

В центрі Києва невідомі розгромили виставку, присвячену гей-сім'ям

Європа занепокоїлася наміром Ради заборонити пропаганду гомосексуалізму