Західні ЗМІ: На Кубані влада пожертвувала людьми, рятуючи нафту

09 липня 09:29

Вночі під проливним дощем хтось обрушив на 30 тис. будинків величезну масу води, яка забрала життя 171 людини. За даними західних ЗМІ, Кримськом пожертвували, щоб врятувати від затоплення Новоросійськ з його найбільшим нафтовим терміналом.

 

Італійське видання La Repubblica пише, що причиною повені у місті Кримськ на Кубані стало скидання води з одного зі штучних водоймищ: «Там було дуже багато води, вона могла переповнити басейн. Тоді було б затоплено місто Новоросійськ. Треба було його рятувати. Там порт і другий за величиною у світі нафтовий термінал. Вони пожертвували Кримськом, обравши менше зло».

«Хвиля-вбивця прийшла зі штучного озера обсягом 8 млн кубометрів. Водосховище розташовано у двох кроках від містечка Кримськ на Кавказі, яке всі росіяни знають як «житницю» на Чорному морі, - стверджує автор. - Краснодарський край - це величезна долина, оточена полями соняшнику, буковими лісами, тополями і кипарисами, яка прогрівається гарячими вітрами, що дують із півдня», пише газета.

- Жертвами повені на Кубані стали більше 170 людей

У п'ятницю вночі під проливним дощем, який розпочався близько шостої вечора, хтось обрушив на 30 тис. будинків величезну масу води, яка забрала життя 171 людини. «Вони нас вбили, вони зруйнували все: будинки, поля, городи, магазини», - розповідає місцевий житель Олексій. Він показує свій напівзруйнований будинок, в який неможливо увійти через півметровий шар бруду. Город теж опинився під шаром бруду: «Нам більше нічого їсти», - зі сльозами на очах каже чоловік.

У п'ятницю вночі річка Кубань несподівано перетворилася на бурхливий потік. Хвиля зійшла в долину на зразок лавини: вона вибухнула, як бомба, і досягла центру Кримська. Майже двометрова хвиля з величезною силою вдарила по домівках. «Нас врятував син, - розповідає Ганна. - Він кричав, щоб ми виходили, але це було неможливо. Ми розбили скло і вилізли через вікна. Тут, поруч із нами, жили три жінки, всі вони загинули».

Про це знають всі, і вже ніхто не відчуває страху, продовжує журналіст, всі говорять про озеро Неберджаєвське: це одне з чотирьох штучних водосховищ, розташованих вище долини. «Там було дуже багато води, вона могла переповнити басейн». Тоді було б затоплено місто Новоросійськ. Треба було його рятувати. Там порт і другий за величиною у світі нафтовий термінал. «Вони відкрили шлюзи і спустили воду». Вони пожертвували Кримськом, обравши менше зло. Ніхто не попередив населення. «Ми зрозуміли, що щось відбувається, - згадує Микола. - О 23:00 вимкнули світло. Через 3 години пролунав гул, і потім почалося пекло».

Загинула 171 особа, але жертв, щонайменше, 200 осіб, пише видання. Багато тіл все ще перебувають під шаром бруду. Врятувалися найсильніші, інші потонули. Регіональна влада протягом цілого дня в усьому звинувачувала сильну зливу. Але експерти зі слідчої комісії змусили їх сказати правду, яка викликала гнів у самого Путіна. «Ми з'ясуємо все до кінця», - пообіцяв шеф Кремля.

«Смерть прийшла з боку водосховища. Сьогодні Росія буде у жалобі. Чорне море означає канікули і туризм, а ще - зимові Олімпійські ігри 2014 року в Сочі. Мільярди інвестицій, які губернатор Олександр Ткачов за одну ніч втопив у багнюці», - підсумовує автор статті. !zn

Читайте також:

Янукович висловив співчуття Путіну і запропонував допомогу в ліквідації наслідків повені