Заарештовані опозицією в Лівії 19 українців заперечують, що вони снайпери

05 вересня 08:35

Заарештовані у Лівії громадяни України відкидають звинувачення в тому, що вони були снайперами під час правління Муамара Каддафі. Про це повідомляє американська газета "Вашингтон пост".

 

"Серед нас є люди похилого віку, а також одна жінка. Ми не снайпери", - сказав один із затриманих українців Максим Шадра про дружину і своїх товаришів.

За інформацією газети, лівійські опозиціонери заарештували 19 українських кухарів і нафтовиків за підозрою в тому, що вони нібито були снайперами у М.Каддафі.

Деякі українські працівники заявили, що вони планували залишитися у Лівії, незважаючи на те, що з ними погано поводились.

"Як ви знаєте, жити в Україні погано. Ми приїхали сюди для того, щоб заробляти гроші для близьких", - сказав М.Шадра.

Українці, найняті фірмою "Дакара", прибули до Тріполі у липні. Їх було арештовано після того, як опозиціонери увійшли до столиці 21 серпня.

За словами М.Шадрова, їх закували у наручники і відвезли до різних населених пунктів.

"Вони все у нас забрали. Гроші, паспорти, комп'ютери, все", - зазначив він.

Між тим, один із командирів повстанців Отман бен Отман спочатку заявив, що українців озброїли і навчили снайперської стрільби, проте потім узяв свої слова назад.

"Чесно кажучи, ми не виявили у них або в їхніх будинках зброю, проте вони незаконно прибули до країни і у дуже складний час - після війни. Це навело нас на думку про те, що вони працюють на ворога", - сказав він.

За повідомленням американських ЗМІ, затриманих відвідали російські та українські дипломати.

На зустрічі з опозиціонерами українського посла попросили дати обіцянку у письмовому вигляді, що українці залишаться у своїх будинках і не покинуть Лівію без відповідного дозволу у тому випадку, якщо їх відпустять на свободу.

У Тріполі було затримано близько 5 тис. осіб відтоді, як сили опозиції взяли столицю під свій контроль.

Нагадаємо, сьогодні у «Живому журналі» (
avangard_akm.) з'явилася інформація про те, що у Тріполі бойовиками Аль-Каїди схоплені і утримуються громадяни України. МЗС України зараз перевіряє цю інформацію.