За останні 25 років зимова температура в Україні підвищилась на 2 градуси

05 лютого 11:20

Глобальне потепління призвело до підвищення температури в Україні взимку на 2 градуси та на 1 градус влітку.

 

Середня температура холодного періоду в Україні за останні 25 років зросла майже на 2 градуси, повідомив «Радіо Свобода» начальник Укргідрометцентру Микола Кульбіда.

«Клімат України суттєво змінився. І особливо відчутні зміни холодного періоду року – середня температура холодного періоду зросла майже на 2 градуси за останні 25 років», - сказав він.

Влітку це зростання менше. «Воно сягає трішки більше 1 градусу. Але найбільш виражене воно саме в липні та серпні, в той час, коли у червні це зростання мінімальне», - додав начальник Укргідрометцентру.

М.Кульбіда також повідомив, у зв’язку із тими кліматичними змінами, які вже відбулися, прихід весни в Україну відбувається раніше, ніж це було колись (від 10 днів до двох тижнів). «Тобто перехід середньої температури через нуль градусів здійснюється раніше. Але після цього дуже часто температура не зростає швидко протягом весняного періоду і створюється враження, що весна наступає повільно, не інтенсивно», - розповів начальник Укргідрометцентру.

«Загалом весна в Україну приходить на початку березня і в середині березня досягає північних регіонів України – це норма. Враховуючи те, що вона прийде раніше, то це може бути від третьої декади лютого до початку березня», - сказав М.Кульбіда.

Нагадаємо, що цьогорічні морози в Україні - далекі від екстремальних. У попередні роки спостерігалися значно нижчі температури. !zn

Читайте також

У неділю в Києві температура підвищиться до 6-8° мороз

За останню добу від морозів в Україні померла ще 21 людина

Україна за кількістю смертей від холоду обігнала Росію і всю Європу