За межами країни працюють 14% українців

30 вересня 05:38

За межами України працює 6,5 млн мігрантів, що складає 14,4% українського населення.

 

Такі дані містяться в інформаційних матеріалах, поширених представництвом Міжнародної організації з міграції (МОМ).

З 6,5 млн мігрантів 67% становлять чоловіки, 33% - жінки.

Найчастіше українці обирають для трудової міграції Росію, Німеччину, США, Ізраїль, Чехію, Угорщину і Польщу.

За даними МОМ, 54% українських мігрантів працюють у сфері будівництва, 17% - у сфері домашнього догляду, по 9% - у сільськогосподарському секторі та торгівлі, ще 6% - у промисловості та 5% займаються іншими видами робіт.

Найбільша кількість громадян виїжджає із Закарпатської та Чернівецької областей, найменше - з Київської, Одеської, Житомирської, Кіровоградської, Полтавської, Дніпропетровської областей.

Головним фактором, який впливає на міграційну поведінку жителів різних регіонів, є економічна ситуація. Наприклад, у Донецькій області середній дохід на душу населення становить 683 долара, у той же час на Буковині, звідки на заробітки за кордон виїжджає найбільше людей, середній дохід складає 352 долара.

Серед інших факторів, які стимулюють трудову міграцію, - близькість до кордону з Євросоюзом, налагоджені міграційні та культурні зв'язки.

Щодо рівня освіти українських трудових мігрантів, то, за даними МОМ, 59% мають повну середню освіту, 17% - базову або неповну вищу освіту, 14% - вищу освіту, 10% - початкову або незакінчену середню освіту. Однак, незалежно від рівня освіти, майже всі українські трудові мігранти працюють на роботах, які не вимагають високої кваліфікації.