За добу в Україні випала місячна норма опадів

15 серпня 06:05

В деяких місцях по руслу Прип'яті і Дніпра може спостерігатися вихід води на заплаву, але загрози для населення це не несе.

 

За останню добу в Україні місцями випала місячна норма опадів. Зливи, які зараз заливають Україну, не спричинять значного підйому рівня води в річках. Про це газеті «Сегодня» розповіла завідуюча сектором підготовки інформації Відділу гідрологічних прогнозів Укргідрометцентру Катерина Стецюра.

«Можна говорити про те, що протягом останньої доби випала місячна норма опадів, але рівнинним річках ніщо не загрожує», - пояснила експерт.

- Незважаючи на дощі, воду в Київському морі поки спускати не будуть

За словами Стецюри, на притоках Прип'яті підйом води за останні дні спостерігався на рівні 30 см, а в самій річці підйом води стався на рівні 5-10 см. «Якщо говорити на рівні водосховища, то збільшення витрат (приплив) до 100 кубічних сантиметрів на секунду до водосховища, дає один сантиметр росту по Київському водосховищу. Це велика водойма. Тому 5 сантиметрів по Дніпру і по Прип'яті в сумі можуть дати 50-40 кубометрів, не більше. Тобто, це 0,5-1 см приросту. Ми про рівень води у водосховищі, про його зростання, говоримо під час повеней", - сказала експерт.

За її словами, в деяких місцях по руслу Прип'яті і Дніпра може спостерігатися вихід води на заплаву, але загрози для населення це не несе. За її словами, загрози підтоплення від підйому рівня води в річках немає. Хоча в деяких районах Західної України рівень опадів за останню добу збільшився удвічі і досяг 80-90 мм.

Нагадаємо, за прогнозами синоптиків 15 серпня в Україні будуть знову йти дощі. Після чого повернеться тепла погода. !zn

Читайте також:

В Україні оголошено штормове попередження

У середу до проливних дощів додадуться град і шквали

У Києві з затоплених дощами вулиць евакуювали десятки людей (фото, відео)

В Україні негода знеструмила 345 населених пунктів