З приходом нової влади в Криму так і не припинилися незаконні забудови узбережжя

24 червня 15:40

Незважаючи на прихід нової влади в країні та АР Крим, влади, яка обіцяла рішуче навести порядок у земельній сфері, особливо в прибережній зоні, на узбережжі Криму так нічого і не змінилося.

 

Здавалося б, після набрання чинності змінами до Водного й Земельного кодексів будь-якаперешкода до морського берега має бути усунена разом із незаконно побудованими «зручностями» для обраних. Однак реальність підтвердила найгірші очікування: цей закон застосовується не просто вибірково - з його допомогою можна узаконити неправедно раніше відведені й забудовані ділянки у пляжній зоні.

Такого початку курортного сезону Крим ще не знав. Минулого вівторка власник елінгів, побудованих на морському березі в Алупці, поруч із пляжем «Лягушка», взяв у полон на своє му новобуді дев’ять членів комісії, яка прийшла перевірити законність чергової забудови, - прямо на буні. У полоні опинилися троє співробітників Азово-Чорноморської екологічної інспекції, депутат Алупкінської міськради, віце-мер Алупки і громадські працівники. Вони пробули на сонці 3,5 години.


Наступного дня Ялтинський міськ відділ МВС виніс постанову про порушення кримінальної справи щодо власника елінгів за ст. 146 КК України - незаконне позбавлення волі або вик радення людини. Господаря новобудов і фігуранта кримінальної справи, яким виявився Володимир Левицький, співзасновник і керівник Старобільського винно-горілчаного заводу (Луганська область), затримувати при цьому не стали.

Дійство, про яке йдеться, відбувалося саме на території елінгів товариства риболовів-любителів «Чайка», побудованих на землях санаторію, внаслідок чого хворі на кістковий туберкульоз діти втратили невеликий, але свій пляж.

Поруч зі «старими» елінгами - зовсім свіжий котлован і зрізаний схил в оливковому гаю санаторію. Як стверджує місцева спільнота, будівництво веде цікава родина - всі судді. Тато - одного з вищих спеціалізованих судів, мама - одного з апеляційних у столиці, а син - одного з адміністративних у Криму. Прізвище іншого - ялтинського служителя Феміди - журналістам назвав і сам Володимир Левицький: вони сусіди по елінгу.

На іншому краю узбережжя Алупки минулого тижня теж вирували серйозні пристрасті. У місто навідався міністр курортів і туризму віце-прем’єр АРК Георгій Псарьов. Місцеві активісти провели його до парканів, які перегороджують шлях на пляж, показали незаконне будівництво за 30 метрів від води, разом подолали калюжі на розбитій вантажівками дорозі (найбільша - поруч із гарним парканом дачі екс-заступник голови СБУ Сацюка) і показали визначну пам’ятку. Її останніми роками телевізійники не рідше, ніж Воронцовський палац, показують. Це круті довгі сходи - єдиний шлях, яким прості смертні можуть потрапити на єдиний у цьому районі безплатний пляж. Віце-прем'єра і чиновників мерії настійно просили спробувати спуститися по цих сходах до моря, але вони навідріз відмовилися. Тільки напередодні на цих сходах травмувалася відпочивальниця з Києва.

Як повідомив DT.UA Кирило Копитчук, лікар Алупкінської лікарні, напередодні близько 30 місцевих активістів з вечора й до третьої години ранку утримували оборону в пляжній зоні - не пропускали машини з бетоном на прибережне будівництво. Те саме, про незаконність якого говорять у прокуратурі і яке місцеві жителі пов’язують із господарем кількох будівельних компаній Олегом Геншафтом. Між водіями КАМазів і активістами виник конфлікт: одна з машин, прориваючись, зачепила учасників. Алупкінці викликали міліцію, але місцева не приїхала, довелося телефонувати і в Сімферополь, і в Київ. Через кілька годин правоохоронці таки прибули і склали протокол. Активісти налаштовані рішуче, каже К.Копитчук, тому, якщо будівництво в прибережній зоні не припиниться, а входу на пляжі не відкриють, будуть акції протесту з перекриттям шляхів і траси.


Детальніше читайте у свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» у статті Валентини Самар «Море хвилюється три ...»