Японія за 5 років витратить на відновлення до 150 млрд доларів

17 липня 07:06

Витрати Японії на відновлення інфраструктури північно-східних районів країни, зруйнованої землетрусом 11 березня 2011 і цунамі, найближчі п'ять років можуть становити 10-12 трлн ієн(126-152 млрд дол.) Такі цифри зазначено в проекті, що його підготував уряд.

 

Як очікують, влада ухвалить план до кінця поточного місяця; документ покликаний стати основою для фінансування третього етапу реконструкції країни. Програма, серед іншого, передбачає будівництво сонячних і вітряних електростанцій у постраждалих від стихійних лих районах.

Законодавці не розглядали збільшення податків як джерело фінансування відновлювальних робіт, тому цього заходу немає в проекті, незважаючи на те, що 25 червня ц.р. експертна комісія уряду Японії рекомендувала кабінету міністрів підвищити ставки для компенсації майбутніх витрат.

Раніше урядові експерти пропонували тимчасово збільшити податки на прибутки юридичних і фізичних осіб, а також податок на продажі, на які разом припадає 80% усіх податкових надходжень до бюджету країни.

Нагадаємо: землетрус 11 березня 2011 магнітудою 9,0 й цунамі, що було після нього, зруйнували інфраструктуру північно-східних районів Японії та вивели з ладу систему охолодження реакторів на АЕС «Фукусіма-1», що призвело до пожеж, декількох вибухів і витіоку радіації на цьому підприємстві.

Унаслідок стихійного лиха загинули і зникли безвісти близько 23 тис. осіб, тисячу евакуйовано з прилеглих до АЕС територій.

За попередніми підрахунками, матеріальний збиток від катаклізмів оцінюють у 209 млрд дол