Японія просить інформацію про ліквідацію наслідків Чорнобиля

24 сiчня 14:50

Постраждала від аварії на АЕС «Фукусіма-1» Японія розраховує отримати інформацію про ліквідацію наслідків Чорнобильської катастрофи.

 

Японія і Україна почнуть перемовини, націлені на укладення угоди про співробітництво в галузі подолання наслідків аварій на АЕС. Як повідомив у вівторок, 24 січня, представник японського зовнішньополітичного відомства, перший раунд перемовин відкриється у Києві в четвер.

Уклавши угоду з Україною, пояснили у МЗС Японії, Токіо розраховує отримати більш широкий доступ до інформації, що стосується причин і особливо наслідків катастрофи на Чорнобильській АЕС у 1986 році. Раніше місцева влада вже звернулася до Києва з проханням про надання даних, які могли б бути використані для ліквідації наслідків березневої аварії на АЕС «Фукусіма-1».

Представник МЗС Японії зазначив, що влада його країни у першу чергу зацікавлена в інформації про радіаційне забруднення атмосфери, ґрунту і води в зоні катастрофи і про вплив цього на життя і здоров'я людей у ​​прилеглих регіонах. Місцеві експерти розраховують використати ці відомості при плануванні відродження регіону Тохоку у північно-східній частині острова Хонсю, постраждалого від викиду радіоактивних часток з аварійної атомної станції.

У свою чергу, Японія готова полегшити процес обміну з українською владою інформацією з даної проблеми і, можливо, пов'язаними з нею технологічними розробками, відзначають джерела.

Нагадаємо, землетрус і цунамі в Японії 11 березня 2011 року стали причиною найбільшої аварії на атомній електростанції «Фукусіма-1». Тоді через відмову генераторів припинила працювати система охолодження реакторів, що призвело до перегріву і плавлення паливних стрижнів.

У результаті в атмосферу було викинуто значну кількість радіації, через що аварійна АЕС припинила роботу, а всі місцеві жителі були евакуйовані. Очікується, що на деактивацію територій, прилеглих до «Фукусіми-1» піде декілька десятиліть.

Читайте також

Витік радіації на «Фукусімі» міг бути удвічі більшим

Аварія на «Фукусімі» поставила Японію у глухий кут

Експерти сумніваються, що ситуацію на «Фукусімі» було взято під контроль

Збиток від аварії на «Фукусімі» склав 74 млрд доларів