Янукович доручив добудувати Меморіал у Биківні за 9 місяців

04 листопада 20:05

Президент України Віктор Янукович доручив забезпечити спорудження центральної частини Меморіалу жертв тоталітаризму на території Національного історико-меморіального заповідника "Биківняньські могили" до 1 серпня 2012 року.

 

Відповідне доручення, текст якого опубліковано на сайті глави держави в п'ятницю, він дав главі Київської міськдержадміністрації Олександру Попову, міністрові культури Михайлу Кулиняку і міністрові регіонального розвитку будівництва і житлово-комунального господарства Анатолію Близнюку.

Крім того, М.Кулиняку, А.Близнюку, О.Попову, міністрові екології і природних ресурсів України Миколі Злочевскому і міністрові закордонних справ Костянтину Грищенку глава держави доручив у 10-денний термін створити робочу групу, а в місячний - підготувати і затвердити проект концепції розвитку заповідника.

М.Кулиняку і міністрові фінансів Федору Ярошенку доручено забезпечити фінансування робіт зі спорудження Меморіалу, починаючи з 2012 року і до закінчення побудови.

Історико-меморіальний заповідник "Биківняньські могили" знаходиться на території Биківняньського лісу в Києві. У 1936 році тут був створений спецоб'єкт НКВД; ця земля стала місцем поховань розстріляних у Києві за рішенням судів і позасудових органів. Перед війною заарештованих знищували безпосередньо біля виритих у лісі ям. Документально доведено, що Биківня стала останнім притулком для тисяч жертв.

У 1994 році був урочисто відкритий меморіальний комплекс "Биківнянькьскі могили". У 2001 році був створений державний історико-меморіальний заповідник "Биківняньські могили", а в 2006 році заповідник отримав статус національного.