В’язням СІЗО дозволили самостійно обирати лікарів та користуватися послугами швидкої допомоги

01 березня 14:10

Якщо хто-небудь потрапить у СІЗО, він матиме право самостійно вибрати будь-якого лікаря. При цьому керівництво ізолятора зобов’язане забезпечити допуск цього лікаря до ув’язненого, а всі витрати в такому разі здійснюватимуться за рахунок особи, узятої під варту.

 

Міністерство юстиції та Міністерство охорони здоров’я спільним наказом затвердили порядок взаємодії Державної кримінально-виконавчої служби та закладів охорони здоров’я з питань надання медичної допомоги особам, узятим під варту.

Як повідомили у прес-службі Мін’юсту сьогодні, в четвер 1 березня, відповідний наказ набрав чинності з дня його офіційного опублікування, тобто з 24 лютого 2012 року).

Так, згідно із затвердженим порядком, медичне обстеження ув’язнених має здійснюватися з моменту прибуття до слідчих ізоляторів. Нагадаємо, що станом на 1 лютого у 33 слідчих ізоляторах під вартою перебували 36 тис. осіб.

Усі особи, які прибули до СІЗО, у тому числі особи, які переміщуються під вартою (конвоюються), мають пройти первинний медичний огляд з метою виявлення осіб, яким заподіяно тілесні ушкодження та які становлять епідемічну загрозу для оточення або потребують невідкладної медичної допомоги. На кожну новоприбулу до СІЗО особу має заводитися медична карта.

У разі виявлення в особи, узятої під варту, тілесних ушкоджень, їх характер має бути детально описаний. Один екземпляр такого обстеження має бути виданий на руки самій особі. Упродовж доби керівництво СІЗО зобов’язане письмово поінформувати прокурора про виявлення у затриманого тілесних ушкоджень.

Усі особи, які вибуватимуть із СІЗО, проходитимуть медичний огляд з проведенням флюорографічного обстеження. Після закінчення огляду робитиметься висновок щодо стану здоров’я кожного, хто вибуває, який заноситиметься у медичну карту амбулаторного хворого.

Медичне обстеження осіб, узятих під варту, має здійснюватися у разі їх звернення зі скаргою на стан здоров’я лікарями медичної частини СІЗО. За необхідності керівництво СІЗО зможе подавати запит до закладу охорони здоров’я, який раніше надавав медичну допомогу особі, узятій під варту, щодо результатів диспансерного, амбулаторного, стаціонарного нагляду або лікування. У випадках, коли лікарі медичної частини СІЗО не зможуть самостійно встановити діагноз, начальник медичної частини СІЗО має подати запит до керівництва СІЗО щодо направлення хворого на лікування до обраного закладу охорони здоров’я (з визначеного переліку) або залучення відповідного лікаря-фахівця закладу охорони здоров’я. При цьому, керівництво СІЗО зобов’язано забезпечити допуск відповідного лікаря-фахівця чи направити хворого на лікування до обраного начальником медичної частини СІЗО закладу охорони здоров’я.

У разі необхідності додаткових лабораторних обстежень, які не можуть бути проведені в медичних частинах СІЗО, вони проводитимуться на базі закладів охорони здоров’я з визначеного переліку. Якщо за результатами обстеження буде встановлено, що особа потребує надання медичної допомоги у закладі охорони здоров’я, керівництво СІЗО зобов’язано забезпечити її перевезення медичного закладу з визначеного переліку. При цьому, керівництво СІЗО забезпечуватимуть цілодобову охорону особи, узятої під варту, під час лікування у закладах охорони здоров’я.

Наказом встановлюється, що особа, узята під варту, має право на вільний вибір лікаря. При цьому керівництво СІЗО зобов’язано забезпечити допуск обраного особою лікаря-фахівця. Відшкодування витрат, пов’язаних із залученням обраного лікаря-фахівця, здійснюватиметься за рахунок особи, узятої під варту, якій надавалась медична допомога, або її родичів.

Згідно з наказом, невідкладна медична допомога особам, узятим під варту, має надаватися лікарем СІЗО, а у разі неможливості надання такої допомоги у повному обсязі - бригадою швидкої медичної допомоги. Керівництво СІЗО зобов’язане забезпечити своєчасний виклик бригади швидкої медичної допомоги. У разі прийняття бригадою швидкої медичної допомоги рішення про необхідність госпіталізації особи, узятої під варту, перевезення її до закладів охорони здоров’я з визначеного переліку, здійснюватиметься цією бригадою. При цьому, у разі госпіталізації особи, узятої під варту, керівництво СІЗО зобов’язане повідомити про це її родичів або законного представника.

За словами міністра юстиції Олександра Лавриновича, з даним порядком обов’язково ознайомлять персонал установ виконання покарань і СІЗО - відповідне доручення отримала Державна пенітенціарна служба.

Наразі ж визначається орієнтовний перелік закладів охорони здоров’я для надання медичної допомоги особам, узятим під варту. Такий перелік складатиметься з урахуванням спеціалізації закладів охорони здоров’я та наявності умов, які дозволяють забезпечити ізоляцію осіб, узятих під варту. !zn

Читайте також:

В Україні 15 осіб сидять у СІЗО більше восьми років без вироку

В Україні більше 8 тис. засуджених дітей

Українське безпрецедентне право

Тюремники показали, де сидить Тимошенко (фото)

Луценко поскаржився до Європейського суду на «катування» у Лук’янівському СІЗО