Внаслідок глобального потепління Україна може зіткнутися з проблемою кліматичних біженців

02 червня 13:14

Одним з наслідків глобального потепління може стати виникнення потужних потоків кліматичних біженців, що прямуватимуть до України, де наслідки зміни клімату не повинні бути настільки катастрофічними. Це може викликати соціальну напругу, значне додаткове навантаження на економіку держави і, за відсутності належної міграційної політики, призведе до непередбачуваних наслідків.

 

Крім того, наслідками зміни клімату можуть стати занепад сільськогосподарського сектору та руйнування інфраструктури та житла, які в нашій країні не пристосовані до стихійних лих.

Усе це загрожує Україні через недостатнє розуміння політиками і урядовцями необхідності адаптації до зміни клімату у поєднанні з необхідністю розв’язувати чималий обсяг соціально-економічних проблем, що накопичились в Україні, та ще й в умовах обмежених фінансових ресурсів.

В Україні існують дві різні, але пов’язані між собою національні програми - із запобігання зміні клімату та національна програма з адаптації до зміни клімату. І якщо Україна чи не найкраще в світі просуває механізми Кіотського протоколу, то процес розробки національного плану заходів із адаптації до зміни кліматупросувається украй повільно.

Це пояснюється низкою причин, включаючи високий рівень невизначеності у наукових даних щодо темпів і масштабів розвитку глобального потепління, а також наслідків зміни клімату для життєдіяльності населення, галузей економіки та екосистем України; слабкість правової та інституціональної бази для розробки і реалізації політики з питань адаптації до зміни клімату; недостатня обізнаність суспільства з цього питання.

Останній чинник стосовно осіб, що виробляють і реалізують державну соціально-економічну політику, означає недостатнє розуміння масштабів загроз і потенційних економічних втрат, що матимуть місце вже за життя цього покоління.

Головна проблема, яку на сьогодні важко розв’язати, - це фінансування заходів за Національним планом з адаптації до зміни клімату. Годі й сподіватися на повне фінансування за рахунок державного бюджету. Ресурси є у великого бізнесу, але немає розуміння, що втрати від наслідків зміни клімату можуть бути величезними вже зараз. Наприклад внаслідок зростання ймовірності аварійних ситуацій на енергогенеруючих підприємствах через збільшення частоти екстремальних погодних явищ і стихійних лих. А проблеми з продовольчою безпекою, що можуть виникнути у разі бездіяльності у сенсі адаптації сільського господарства до зміни клімату, можуть призвести до соціальних вибухів, що зруйнують будь-які бізнеси.

Детальніше читайте у свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» у статті Ірини Трофимової «Глухий кут чи стимул до дії?».