Візит Кирила оплатять із держбюджету

14 сiчня 12:23

День народження Настоятеля Української православної церкви Московського патріархату митрополита Київського і всія України Володимира буде відзначатися, в тому числі, і за державні кошти. Це випливає з документів, які потрапили в розпорядження «УНІАН».

 

День народження Настоятеля Української православної церкви Московського патріархату митрополита Київського і всія України Володимира буде відзначатися, в тому числі, і за державні кошти. Це випливає з документів, які потрапили в розпорядження «УНІАН».

Зокрема, 11 листопада митрополит Київський і всія України Володимир звернувся з листом до прем'єр-міністра України Миколи Азарова щодо допомоги у «вирішенні організаційних питань», пов'язаних із візитом до України глави Російської православної церкви, патріарха Московського Кирила і настоятелів та представників усіх помісних православних церков світу, які повинні прибути до України 22-23 листопада.

Нагадаємо, Патріарх Кирило їде в Україну з метою взяти участь в урочистостях з нагоди 75-річного ювілею глави УПЦ МП.

Зокрема, митрополит Володимир просить українську владу: забезпечити обслуговування літака патріарха Кирила і настоятелів помісних православних церков на стоянці №1 в міжнародному аеропорту «Бориспіль»; забезпечити безкоштовне обслуговування членів делегації в ЗОД ДП «Міжнародний аеропорт «Бориспіль»; забезпечити участь почесного караулу для зустрічі настоятелів помісних православних церков; забезпечити транспортом відповідного класу членів делегацій (легкові автомобілі, автобуси); надати на благодійній основі номери для проживання гостей у готелях «Національний» і «Київ»; надати на благодійній основі приміщення ресторану готелю «Київ» для проведення урочистого прийому 23 листопада; забезпечити правопорядок та охорону делегацій помісних православних церков; забезпечити супровід автомобілями ДАІ, кортежу Святійшого патріарха Кирила і настоятелів помісних православних церков.

У відповідь на це прем'єр-міністр Азаров доручив профільним міністерствам і відомствам надати сприяння УПЦ МП у вирішенні зазначених питань.

«Прошу розглянути за участю представників Української православної церкви, надати відповідне компетенції необхідне сприяння у проведенні відповідних заходів та інформувати Кабінет міністрів», - йдеться в листі за його підписом.

Коментуючи дану ситуацію, релігієзнавець, доцент Львівського національного університету ім. І.Франка Андрій Юраш заявив, що не здивований нею, «виходячи з логіки державно-церковних відносин, яка утвердилася в Україні останнім часом». «Не тільки з цього приводу, а й з інших помітно, що владою прийнята ціннісна установка на співпрацю з Українською православною церквою Московського патріархату. Якщо за попередніх президентів зберігався хоч якийсь паритет, то зараз відбулося неправомірне зрушення в бік однієї з конфесій», - зазначив він.

Також, на думку експерта «УПЦ МП намагається встановити відносини з владою за російським зразком, коли, фактично є одна пріоритетна церква. Це було неможливо до перемоги Віктора Януковича на президентських виборах, зважаючи на поліконфесійность України та відсутність у суспільстві консенсусу з даного питання». «Соромно за чиновників, які раніше брали участь у заходах за участю різних релігійних організацій, а тепер з підприємливістю віддають перевагу виключно Московському патріархату і, як піонери, вишикувалися в чергу до Києво-Печерської лаври», - додав Юраш.

Раніше глава Російської Православної Церкви Кирил (у миру - Володимир Гундяєв) зарахував Україну до країн «русского мира» і закликав Москву, Київ, Мінськ, Кишинів і Астану до побудови «спільної цивілізації».