Виступ Далай-лами зібрав на центральній площі Таллінна тисячі людей

17 серпня 14:08

Публічний виступ тибетського духовного лідера Далай-лами у середу в столиці Естонії зібрав багатотисячну аудиторію. Найбільшу площу Таллінна заповнено людьми, багато хто прийшов із дітьми, а також прапорами Тибету.

 

Присвятивши промову загальній відповідальності, Далай-лама підкреслив значення тибетського прапора.

«Коли виникають проблеми, і влада Китаю говорить, що Тибет - це сепаратизм, то під час зустрічі в 1954 році Мао Цзедун запитав, чи є у мене свій прапор, я, злегка вагаючись, відповів, що так, є. Тоді він сказав: він (прапор) може залишатися. І якщо виникнуть проблеми, ви можете сказати, що у вас є дозвіл Мао Цзедуна», - сказав Далай-лама.

«Метою Тибету є не розпад китайської держави, а можливість розвивати свою культуру», - підкреслив духовний лідер.

У середу на зустрічі з парламентаріями Балтійських країн, що відбулася в Таллінні, Далай-лама висловив сподівання, що ці держави підтримають Тибет. «Не забувайте про нашу долю», - сказав він. За його словами, підтримка цих країн, які пережили окупацію, має особливе значення для Тибету, що належить Китаю.

Далай-лама зазначив, що найбільш цю підтримку він відчув під час візитів, які відбулися тут 20 років тому, коли Балтійські країни звільнилися від диктату Радянського Союзу.

У ході триденного візиту Далай-лами до Естонії також заплановано його неофіційну зустріч з президентом країни Тоомасом Хенріком Ільвесом, а також членами непарламентських груп із підтримки Тибету. Далай-лама перебуватиме в Естонії до четверга. Він прибув до Естонії на запрошення Інституту буддизму і парламентської групи підтримки Тибету.