Викритому у плагіаті прем'єру Румунії запропонували піти у відставку

27 червня 12:19

В Європарламенті впевнені, що у справі з плагіатом у дисертації румунського прем'єра Понти «на карту поставлено не тільки довіру до держави-члена ЄС, а й до ЄС в цілому».

 

Лідер найбільшої фракції Європарламенту запропонував главі уряду Румунії піти у відставку, якщо обвинувачення у плагіаті підтвердиться.

«Прем'єр-міністр Румунії Віктор Понта звинувачений у плагіаті у дисертації і повинен подати у відставку, якщо це звинувачення підтвердиться», - зазначив у середу в заяві голова Європейської народної партії Жозеф Доль.

«Відповідно до європейських стандартів і відтепер чітко сформованої юридичної практики румунський прем'єр-міністр не може претендувати на керівництво урядом країни ЄС, якщо насправді здійснив шахрайство при отриманні університетського ступеня», - йдеться у заяві.

«Кілька країн-членів союзу останнім часом застосували цей принцип. Необхідно якомога швидше внести ясність у цю справу, тому що на карту поставлено не тільки довіру до держави-члену ЄС, а й до ЄС в цілому», - підкреслив Жозеф Доль.

- Прем'єра Румунії викрили у плагіаті

Як повідомлялося, у червні нинішнього румунського прем'єр-міністра Віктора Понту звинуватили у плагіаті при написанні кандидатської дисертації в університеті Бухареста в 2003 році. За даними румунського видання «Натура», більше половини з написаних ним 432 сторінок, присвячених Міжнародному кримінальному суду, були копією вже існуючих документів.

Це не перший випадок звинувачення у плагіаті, що прозвучали у відношенні видних європейських політиків.

У травні міністр освіти Румунії Іоан Манг, звинувачений у плагіаті, пішов у відставку. Він підозрюється у копіюванні кількох наукових праць японських і тайваньських вчених.

Нагадаємо, що президент Угорщини Пал Шміт подав у відставку в квітні року після того, як преса спіймала його на плагіаті. 30 березня Шміта позбавлено наукового ступеня за невідповідність написаної роботи професійним та етичним критеріям.

Раніше викритого в плагіаті екс-міністра оборони ФРН Карла-Теодора цу Гуттенберга оштрафували на 20 тис. євро за порушення авторських прав. Цу Гуттенберг подав у відставку зі свого поста в березні 2011 року. До цього він відмовився від наукового ступеня кандидата наук, а потім і університет Байройта позбавив екс-міністра кандидатського ступеня.

Українські політики також були неодноразово викриті у плагіаті без будь-яких наслідків для них. !zn

Читайте також:

Румунський колега Табачника подав у відставку після звинувачень у плагіаті

Міністру культури Кулиняку сподобалися роздуми у книгах Януковича

За плагиат - в отставку

Ученим можеш ти не бути, та кандидатом стати мусиш