Верховний суд дозволив американцям брехати про бойові нагороди

29 червня 09:28

Верховний суд США визнав неконституційним закон, що забороняє брехати про присудження бойових нагород. Суд визнав, що подібні вигадки не можуть завдати серйозної шкоди, а покарання за них суперечить першій поправці до Конституції, яка гарантує свободу слова.

 

Верховний суд США визнав неконституційним закон, який серед іншого забороняє громадянам брехати про присудження їм бойових нагород. Як повідомляє The New York Times, відповідну постанову винесли шестеро з дев'яти суддів колегії.

Мова в рішенні суду йдеться про «Закон про вкрадену військову славу» (Stolen Valor Act), прийнятий у 2006 році за колишнього президента Джорджа Буша-молодшого. Ця норма забороняє виробництво і продаж знаків військової відзнаки без відповідного дозволу. Крім того, закон оголошує незаконним носіння подібних знаків, якщо громадянин не був ними офіційно нагороджений.

Постанова стала результатом розгляду звернення Хав'єра Альвареса (Xavier Alvarez), раніше засудженого за помилкову заяву про присудження йому вищої військової нагороди США - Медалі пошани. Про нагородження він розповів у 2007 році на засіданні регіональної комісії компанії The Valleys Water. Тоді ж він повідомив, що служив у морській піхоті і має кілька поранень.

Після того як з'ясувалося, що слова Альвареса не відповідають дійсності, проти нього було подано позов, де вказувалося, що він порушив «Закон про вкрадену військову славу». Розглянувши справу, окружний суд у Каліфорнії визнав підсудного винним, відхиливши аргумент, що закон порушує Першу поправку до конституції (гарантує право на свободу слова).

У 2010 році Апеляційний суд дев'яти судових округів скасував вирок, визнавши претензії Альвареса правомірними. Тим часом пізніше, говориться в постанові Верховного суду, розглянувши аналогічну справу, Апеляційний суд десятого судового округу визнав закон таким, що відповідає конституції.

Пояснюючи рішення, один з членів колегії Верховного суду зазначив, що хоча сам факт брехні про нагородження Альвареса Медаллю пошани доведений, ніякої істотної шкоди ці слова нікому не заподіяли. Подібні заяви, сказав він, підпадають під дію першої поправки до Конституції, пише The New York Times.

Тим часом рішення суду розкритикували представники ветеранів, на думку яких, запобігти брехні про присудження військових нагород можна тільки за допомогою кримінального переслідування. !zn

Читайте також:

Пшонка не зрозумів, за що йому можуть заборонити в'їзд до США

Ющенко отримав від інституту політики Доула нагороду за Майдан

Комітет сенату США схвалив законопроект про «списки Магнітського»

Нова біографія Обами підірвала Інтернет: він був ватажком «банди» любителів марихуани