Верховна Рада прийняла в першому читанні проект закону про громадські організації

17 травня 11:33

Верховна Рада прийняла за основу проект закону про громадські організації (№7262-1), авторами якого є нардепи Юрій Мірошниченко, Андрій Пінчук (фракція ПР), Сергій Подгорний, Андрій Шевченко (Фракція БЮТ-Б), Юрій Литвин (фракція Народної партії), Леся Оробець (фракція НУНС).

 

За ухвалення даного проекту за основу проголосував 251 народний депутат.

Як відзначають автори законопроекту, чинний Закон України «Про об'єднання громадян» містить численні норми, що суперечать Конвенції про захист основних прав людини, на що вказано рішеннями Європейського суду з прав людини (зокрема, у справі "Корецький та інші проти України" від 03.04.2008 р.), створюють колізії з нормами про державну реєстрацію юридичних осіб та деякими іншими законами.

Окрім непередбачуваності застосування та встановлення обмежень, які не є необхідними в демократичному суспільстві, чинний закон перешкоджає реалізації конституційних прав. Зокрема, це відбувається через ускладнену систему реєстрації громадських організацій, необґрунтований в унітарній державі обов'язковий територіальний статус, відсутність визначених законом критеріїв державної підтримки та процедур залучення громадських організацій до підготовки рішень державних органів.

Протягом, принаймні, останніх шести років підготовка законопроекту, що регулює створення і діяльність громадських організацій відповідно до законодавства Європейського Союзу, визнавалася одним із завдань співробітництва України з Радою Європи та ЄС.

Враховуючи ці обставини, прийняття законопроекту про громадські організації є необхідною умовою для формування правової держави та розвитку громадянського суспільства в Україні.

У зв'язку з цим у законопроекті пропонується, зокрема, визначити громадську організацію як добровільне об'єднання осіб для спільного задоволення законних інтересів, здійснення і захисту прав і свобод. Зняття обмежень щодо захисту виключно членів організації дозволить громадським організаціям ефективніше здійснювати екологічну, освітню діяльність, надання правової допомоги та інші суспільно-корисні види діяльності.

У законопроекті визначається, що засновниками громадських організацій можуть бути громадяни України, іноземці та/або особи без громадянства, а також юридичні особи приватного права.

Уточнено вимоги до змісту установчих документів відповідно до рекомендацій Комітету Міністрів Ради Європи державам-членам стосовно правового статусу неурядових організацій в Європі №СМ/Rec (2007) 14 та Європейського суду з прав людини.

Одним із нововведень законопроекту є підхід до діяльності громадських організацій без обмежень за територіальною ознакою (тобто без поділу громадських організацій на місцеві, всеукраїнські та міжнародні), що дасть можливість громадським організаціям визначати територію своєї діяльності і вільно здійснювати статутну діяльність на всій території України без перереєстрації.

Законопроект передбачає нову концепцію легалізації громадських організацій, що дозволить уникнути тривалої і обтяжливої подвійної реєстрації.

Зокрема, Міністерство юстиції України має здійснювати:
- акредитацію організацій іноземних неурядових (громадських) організацій, зареєстрованих відповідно до законодавства інших держав;
- підтвердження статусу "всеукраїнських" для громадських організацій;
- ведення єдиного реєстру громадських (неурядових) організацій.

Окремими статтями законопроекту передбачено порядок акредитації відокремлених підрозділів іноземних громадських (неурядових) організацій (стаття 13) і утворення громадських організацій без статусу юридичної особи (стаття 11).

Пропонується здійснювати спеціальні контрольні повноваження виключно при правовій експертизі установчих документів громадських організацій та змін до установчих документів, а також за рішеннями адміністративних судів. Це дозволить запобігти втручанню державних органів у діяльність громадських організацій.

Також уточнено вичерпний перелік підстав для ліквідації (розпуску) громадських організацій.

До того ж, прикінцевими та перехідними положеннями законопроекту пропонується передбачити процедуру внесення змін до статутів громадських організацій протягом 18 місяців після набрання чинності Закону, пов'язані з набранням чинності цим Законом.

У той же час низка положень законопроекту викликала критику деяких народних депутатів. Зокрема, Олег Зарубінський розкритикував норму про можливість фінансувати громадські організації з-за кордону, а Руслан Княжицький відзначив невідповідність норми про участь юридичних осіб у громадських організаціях Конституції України. З огляду на це він запропонував переробити цей документ перед розглядом у другому читанні, зокрема, замінивши в ньому термін "громадська організація" на "недержавна організація".