Вчені визначили, чому з віком люди стають довірливими

06 грудня 08:47

Американські вчені прийшли до висновку, що причиною підвищеної довірливості літніх людей є знижена активність передньої острівцевої частки головного мозку. Ця фізіологічна особливість зрілого організму часто грає на руку шахраям.

 

Вчені з університету Каліфорнії у Лос-Анджелесі (UCLA) вирішили розібратися, чому літні люди найбільш вразливі перед всілякими шахраями і яка фізіологія цього феномена.

Керівник роботи Шеллі Тейлор і її колеги провели два взаємозалежні дослідження, результати яких опубліковані в журналі PNAS.

На першому етапі психологи запросили взяти участь в експерименті 119 літніх людей з будинків для престарілих у віці від 55 до 84 років, а також 24 студентів. Добровольцям запропонували по 30 фотографій, на яких були зображені обличчя людей. Знімки необхідно було розділити за ступенем благонадійності на 3 категорії: ті, що вселяють довіру, нейтральні і підозрілі.

Реакція обох груп учасників на обличчя перших двох категорій була приблизно однаковою. Але як тільки справа стосувалася підозрілих особистостей, молоді добровольці виділяли їх практично безпомилково, тоді як літніх людей вони часто не насторожували.

«Більшість вікових учасників продемонстрували цей ефект, - заявив доктор Тейлор. - Вони пропускали небезпечні сигнали у виразі обличчя, якщо воно здавалося їм достатньо миловидним».

Переконавшись в наявності очевидного зв'язку між віком і деякою втратою пильності, вчені провели другий експеримент, задіявши функціональну магнітно-резонансну томографію. Спільно з фахівцями Центру картування головного мозку Амансона-Лавлейс фахівці провели сканування головного мозку учасників під час перегляду описаних вище фотографій.

Цього разу в експерименті взяли участь 44 добровольці, 23 з яких були людьми похилого віку (від 55 до 80 років), і група з 20 осіб у віці близько 33 років.

У першу чергу вчених цікавила передня острівкова доля головного мозку, яка відповідальна за багато почуттів, у тому числі і відразу, яка відіграє не останню роль у розпізнаванні облич, які не вселяють довіри.

Виявилося, що сама необхідність оцінити, чи можна довіряти якійсь людині, спонукає цю область мозку у молодої людини до роботи, не кажучи вже про безпосередню ідентифікацію такого. В аналогічній ситуації у літніх добровольців активність виявлялася значно слабкішою.

Психологи стверджують, що це спостереження яскраво ілюструє серйозні відмінності у сприйнятті певних сигналів у виразі обличчя людини для різних вікових груп.

«Тепер ми знаємо, що мозок літніх людей дає менш інтенсивну відповідь на візуальну інформацію, коли справа доходить до необхідності визначити ступінь можливої довіри. Ми встановили, що саме передня острівкова доля головного мозку є пристанищем «чуття» або інтуїції, яка говорить нам: «Щось тут не так», - каже доктор Тейлор.

На жаль, наслідки змін, що відбуваються в головному мозку літніх людей вельми гнітючі. Нещодавнє дослідження показало, що за 2010 рік тільки у США люди старше 60 років втратили близько $2,9 мільярда, ставши жертвами фінансових махінацій.

Додамо, що у своїй статті дослідники з Каліфорнії також описують обличчя, що не вселяє довіри. Тейлор і її колеги виділяють дві першочергові особливості: це нещира і надто люб'язна усмішка, а також відсутність зорового контакту. Будьте пильні. !zn

Читайте також:

Вчені стверджують, що фізичні вправи допомагають боротися зі старечим недоумством

Американські вчені дізналися, коли і де формуються спогади

Чи можна жити в гармонії зі своїм віком?