Вашингтон готується до найбільшої за 16 років повені. Пентагон може затопити (ВІДЕО)

30 жовтня 07:33

Пентагон знаходиться поблизу річки Потомак, через що існує загроза його затоплення. Економічний збиток від атлантичного шторму «Сенді», за попередніми даними експертів, може скласти до $ 20 млрд.

 

Ураган «Сенді» досяг східного узбережжя США. У столиці країни Вашингтоні очікується найсильніша повінь за 16 років. Про це попередила Національна служба погоди США.

«Тим, хто живе і працює вздовж берегів річки Потомак необхідно приготуватися до повені, якої не спостерігалося з 1996 року», йдеться у тексті повідомлення.

Як очікується, повінь розпочнеться у понеділок увечері (у Києві це ранній ранок вівторка) і триватиме протягом значної частини нинішнього тижня. «Найбільш складні умови будуть спостерігатися у центральній частині Потомака, де повінь очікується у середу і в четвер», - вважають фахівці.

У безпосередній близькості від річки знаходиться Пентагон. На її березі також розташований найближчий до Вашингтону Національний аеропорт Рональда Рейгана і кілька історичних монументів.

Фахівці не виключають, що нинішня повінь увійде в десятку найсильніших в історії американської столиці. Вони також нагадують, що в січні 1996 року рівень води в Потомаку піднявся за 48 годин на 25 метрів. Це сталося в районі Грейт-Фоллс всього лише за кілька кілометрів від американської столиці.

- Ураган «Сенді» може знизити шанси Обами на перемогу в президентських виборах

Шторм «Сенді» досяг суші в районі «гральної столиці» Східного узбережжя США Атлантік-Сіті (штат Нью-Джерсі) і просувається вглиб території країни. Як повідомили вчені з Національного центру зі спостереження за ураганами, в даний час він дещо ослаб, але не перестав нести небезпеку. Швидкість вітру в епіцентрі шторму зараз складає 130 кілометрів на годину.

За даними влади, дотепе без електрики залишилися вже більше 3 мільйонів жителів Східного узбережжя. У Нью-Йорку, Вашингтоні, Філадельфії та інших великих містах Східного узбережжя не працює метро, не ходить наземний громадський транспорт, закриті мости та тунелі.


Нагадаємо, Ураган «Сенді», названий «Франкеншторм», вже забрав життя близько 40 осіб. За даними національної метеорологічної служби США, основний удар стихії припаде на штати Нью-Йорк і Нью-Джерсі.

Президент США Барак Обама розпорядився привести в стан підвищеної готовності підрозділи надзвичайних служб у регіонах, по території яких пройде ураган «Сенді». Про це повідомила прес-служба Білого дому.

Тропічний шторм «Сенді», який сформувався в західній частині Карибського басейну, почав набирати силу після проходження Ямайки. Він був перекваліфікований в ураган першої категорії небезпеки за шкалою Саффіра-Сімпсона ввечері у середу. Після Куби ураган пройшов над Гаїті і попрямував у бік Багамських островів. Надалі синоптики прогнозують його шлях уздовж східного узбережжя США. !zn

Читайте також:

Ураган «Сенді» може знизити шанси Обами на перемогу у президентських виборах

Ураган «Сенді» пройшовся США