В японському чаї виявили радіацію

12 травня 08:48

У японській префектурі Канагава в чаї виявлено підвищений радіаційний фон.

 

В одному кілограмі чайного листя, яке вирощено біля міста Мінаміасігара, виміри виявили вміст 570 беккерелів цезію при допустимій нормі у 500 беккерелів.

Джерело радіації не визначено, однак влада Канагави не виключає, що причиною стала аварія на АЕС «Фукусіма-1».

Незважаючи на те, що цей рівень радіації не несе прямої загрози для здоров'я громадян, влада ухвалила рішення про відкликання чаю і про заборону на продаж цього виду продукції з Мінаміасігари.

Радіаційне забруднення продуктів у Канагаві реєструється вперше.

Раніше підвищений вміст радіоактивних елементів неодноразово фіксувався у префектурі Фукусіма, де і розташовано аварійну АЕС.

Нагадаємо, 11 березня в Японії стався руйнівний землетрус магнітудою 9,0, після якого обрушилося цунамі. Стихійні лиха зруйнували інфраструктуру північно-східних районів країни і вивели з ладу систему охолодження реакторів на АЕС «Фукусіма-1», що призвело до пожеж, вибухів і витоку радіації.


6 квітня в Японії було зупинено витік високорадіоактивної води з аварійної АЕС «Фукусіма-1».

5 квітня на АЕС «Фукусіма-1» почали скидання в океан радіоактивної води, що накопичилась в реакторах. «Цей захід був неминучим - щоб запобігти масштабному забрудненню території, прилеглої до АЕС», - заявив представник японського уряду.

12 квітня влада Японії підняла рівень небезпеки на атомній електростанції «Фукусіма-1» до максимального значення - рівня 7 за Міжнародною шкалою ядерних подій (INES).