В Японії зупинено останній атомний реактор

05 травня 08:56

В Японії зупинено для профілактичних робіт останній діючий атомний реактор. До аварії на «Фукусімі» в країні діяли 54 установки.

 

В Японії в суботу, 5 травня, зупинено для перевірки останній діючий реактор. Вперше з 1970 року Країна сонця, що сходить, залишилася без електрики, що виробляється АЕС.

Профілактичні роботи на реакторі АЕС «Томарі» у префектурі Хоккайдо будуть проводитися протягом 70 днів, після цього його знову приведуть у дію. До аварії на АЕС «Фукусіма» в 2011 році атомна енергетика Японії постачала близько третини електроенергії, що споживається в країні.

Після руйнівного землетрусу і цунамі, в результаті якого відбулося часткове розплавлення ядра реакторів на «Фукусімі», в Японії були зупинені для перевірок 53 атомних реактора з 54. Після закінчення тестів місцева влада відмовлялася давати згоду на відновлення їх роботи, і єдиним діючим залишався реактор АЕС «Томарі».

Щоб покрити дефіцит електроенергії, влада Японії підвищила до рекордного рівня обсяги імпорту зрідженого природного газу. Скептики побоюються, що це не дозволить врятувати становище, оскільки енергія, що отримується таким способом, обходиться істотно дорожче, що може негативно позначитися на економіці країни. Експерти вже попередили про проблеми, які можуть виникнути влітку, коли споживання енергії різко зростає. Тому Токіо розглядає можливість введення в експлуатацію ще двох реакторів. !zn

Читайте також:

Більше половини українців відчувають наслідки Чорнобильської катастрофи

Україна і Японія підписали документ про ліквідацію наслідків Чорнобиля та Фукусіми

Рівень радіації на «Фукусімі» в 10 разів перевищив смертельну дозу

З «Фукусіми-1» понад 70% радіаційних викидів потрапило в океан