В УПЦ заявили, що не мають відношення до встановлення побутових будинків біля Десятинної

27 травня 06:45

Українська православна церква Московського патріархату не має жодного відношення до встановлення побутівок будівельників на місці Десятинної церкви. Про це заявив голова Синодального відділу з архітектури, будівництва та охорони пам'яток церковної архітектури протоієрей Віталій Косовський.

 

«Я вам офіційно заявляю, що ми нічого не встановлювали, ніяке будівництво там не плануємо, не знаємо, хто це робить, і ніякого відношення до подій не маємо», - сказав він.

Разом з тим на умовах анонімності в УПЦ МП пояснили, що встановлення вагончиків є особистою ініціативою настоятеля Десятинного храму архімандрита Гедеона (Харона). «Отець Гедеон, очевидно, сам вирішив зайняти це місце, щоб що-небудь там побудувати, - пояснив співрозмовник «Коммерсанта-Украина». - Все це робилося без благословення, і ми самі не знаємо, як тепер виходити з ситуації, що склалася».

У свою чергу заступник директора Інституту археології НАНУ Гліб Івакін заявив, що розкопки ще не проводяться. «Ми про ці вагончики нічого не знаємо - навіть хто їх привіз. Скажу більше - ми давно просили про такі вагончики, але нам їх не давали. Щоб навести лад, вони дійсно потрібні. Але зараз я не знаю, хто їх привіз і для чого», - пояснив Г.Івакін.

Нагадаємо, напередодні вночі біля фундаменту Десятинної церкви невідомі особи розвантажили будівельні вагончики. Головний архітектор м. Києва Сергій Целовальник стверджує, що вони призначені для «археологів».

Голова постійної комісії Київради з питань культури і туризму Олександр Бригінець вважає, що до початку будівельних робіт на території Десятинної церкви може бути причетний О.Попов. У свою чергу О.Попов запевнив, що ніякі будівельні роботи на залишках фундаменту Десятинної церкви не будуть проводитися без наявності відповідних дозволів і документації.