В Україні з’явиться стратегія боротьби з дискримінацією

23 серпня 13:15

За словами голови Мін’юсту Олександра Лавріновича, стратегія визначатиме сутність державної політики у сфері протидії проявам дискримінації за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками, а також пріоритети та принципи у цій сфері.

 

Основні положення проекту передбачають удосконалення законодавства у сфері боротьби з проявами дискримінації, а також активізацію міжнародного співробітництва у цій сфері.

За словами голови Мін’юсту Олександра Лавриновича, стратегія визначатиме сутність державної політики у сфері протидії проявам дискримінації за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками, а також пріоритети та принципи у цій сфері.

Проектом пропонується забезпечити з боку держави правовий, медичний та соціальний захист осіб, які постраждали від дискримінації. Передбачається використання напрацювань науки та освіти в сфері боротьби та протидії дискримінації.

Також, пропонується спрямувати зусилля держави на формування у суспільстві толерантного ставлення до особи за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками, поширення полікультурних цінностей.

Проект Стратегії розробляється на виконання Національного плану з реалізації Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України. Розробка документу обумовлена також відсутністю концептуального визначення державної політики у сфері боротьби з дискримінацією. Стратегію боротьби з дискримінацією в Україні пропонується затвердити Указом Президента.