В Україні слідом за Росією пропонують ввести кримінальне покарання за наклеп

24 липня 06:49

За удар по репутації в Партії регіонів хочуть карати не тільки грошовими штрафами, а й тюремним ув'язненням. Автор законопроекту Віталій Журавський розраховує, що загроза тюремного ув'язнення призведе до того, що «люди будуть думати перед тим, як щось сказати».

 

У Партії регіонів (ПР) пропонують повернутися до радянської практики покарання за наклеп і карати за поширення неправдивої інформації не тільки штрафами, але й тюремним ув'язненням на термін до п'яти років. Автор законопроекту впевнений, що завдяки цьому «люди будуть думати, перш ніж говорити». Законопроект не знаходить підтримки не тільки в опозиції, де його назвали наступом на свободу слова, але і в самій ПР, представники якої вважають його «холуйством перед Росією».

У розпорядженні видання «Коммерсантъ-Украина» виявився текст законопроекту №11013 «свіжоспеченого» народного депутата від ПР Віталія Журавського (документ зареєстрований в Раді 19 липня, але досі не оприлюднений - ред.). Депутат пропонує значно посилити відповідальність за посягання на честь і гідність людини - зокрема, повернути кримінальну відповідальність за наклеп та нанесення образ.

- Путін схвалив повернення у Росії кримінальної відповідальності за наклеп

«Наклепом» депутат пропонує вважати «поширення завідомо неправдивих відомостей, що ображають честь і гідність людини або підривають її репутацію».

Залежно від складу і тяжкості злочину за розповсюдження такої інформації кривдника пропонується карати штрафом у розмірі від 500 до 5000 неоподатковуваних мінімумів (від 8500 грн до 85 тис. грн), виправними роботами або арештом від 3 до 8 місяців. Якщо поширена інформація призвела до серйозного погіршення здоров'я, то за її поширення передбачається ввести тюремне ув'язнення на термін від 3 до 5 років.

Образа («приниження честі та гідності іншої людини, виражене в непристойній формі»), на думку пана Журавського, є менш серйозним проступком - за нього накладається штраф від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів (від 8500 до 17 тис. грн) або виправні роботи строком до одного року.

«Сьогодні будь-який журналіст може написати про людину що завгодно, опустити її нижче плінтуса, довести до інфаркту або відправити на той світ, а за це відповідальності - нуль. Мої пропозиції стосуються не тільки сфери ЗМІ, а й інших областей. Кожен українець має конституційне право на захист своєї честі та гідності», - розтлумачив свою ініціативу Журавський.

Народний депутат вважає, що його законопроект повністю відповідає європейській традиції судочинства. На уточнююче питання, чи не краще обмежитися штрафом за поширення неправдивої інформації, пан Журавський відповів негативно, підкресливши: загроза тюремного ув'язнення призведе до того, що «люди будуть думати перед тим, як щось сказати».

Від кримінальної відповідальності за наклеп Україна відмовилася в 2001 році - після того як набув чинності новий Кримінальний кодекс (у старому кодексі від 1960 року була ст. 125 «Наклеп»).

Зараз право громадян «на повагу до гідності та честі, а також недоторканність її ділової репутації» закріплено ст. 297 і 299 Цивільного кодексу, а міру компенсації визначає суд при розгляді конкретної справи.

У пояснювальній записці до законопроекту пан Журавський зазначає: «До речі, державна дума Росії 13 липня цього року прийняла відразу у другому і третьому читаннях закон, яким відповідальність за «наклеп» віднесена зі сфери адміністративних порушень до кримінальних злочинів, тим самим різко зросла відповідальність за такий злочин». Згідно з цими поправками, у Росії за наклеп можна отримати штраф у розмірі до 5 млн руб. (1200000 грн) або 480 год виправних робіт. Зазначимо, що від введення тюремного ув'язнення депутати держдуми відмовилися, прислухавшись до побажання президента РФ Володимира Путіна.

«Плазуванням перед Росією» назвав законопроект Журавського його колега по фракції ПР Сергій Головатий (за ініціативою якого в 2001-му була скасована кримінальна відповідальність за наклеп). Головатий, який у 2005 і 2008 роках був віце-президентом Парламентської асамблеї Ради Європи, каже, що в країнах ЄС стаття, що передбачає покарання за наклеп і образу, була декриміналізована, тому що «свобода слова не передбачає кримінальної відповідальності за сказане».

Повернення кримінальної відповідальності за наклеп або образу є недоцільним, заявив глава комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віктор Швець («БЮТ-Батьківщина»), зазначивши, що його комітет не буде підтримувати законопроект Журавського.

Аналогічної думки дотримується і голова парламентського комітету з питань свободи слова та інформації Юрій Стець («Наша Україна-Народна самооборона»), який розцінює пропозицію представника ПР як спробу підсилити тиск на свободу слова в Україні. «Будь-який дурень від влади, коли захоче покарати журналіста, чи піде в суд, дасть грошей судді, і на цьому для журналіста все закінчиться! При цьому всі інші журналісти зайвий раз не будуть торкатися цих бовдурів від влади через страх сісти у в'язницю», - заявив Стець. !zn

Читайте також:

Активістка «Молодих регіонів» подасть на Власенка до суду за наклеп

Депутат, звинувачений у розкраданні 300 млн гривень, заявив, що СБУ його обмовила


Скандал у ДонНУ набирає обертів. Главу профспілки вузу звинуватили у наклепі