В Україні набирає обертів торгівля людьми. Сексуальну експлуатацію випередила трудова

05 грудня 12:00

У Міжнародній організації з міграції Україну назвали «експортером» живого товару. За останні 12 років у країні від торгівлі людьми постраждало більше 120 тисяч осіб. У більш ніж третині випадків українців примушували працювати на території Росії.

 

В Україні збільшується кількість людей, яких проти їхньої волі змушують займатися фізичною працею. Про це в інтерв'ю BBC Україна заявила прес-секретар Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні Варвара Жлуктенко.

Більшість постраждалих від дій работорговців, за її словами - чоловіки, оскільки трудова експлуатація за декілька минулих років випередила сексуальну.

У більш ніж третині випадків торгівлі людьми, з якими мала справу Організація з міграції, українців змушували працювати на території Росії.

За словами представників недержавних організації, в той час, як МОМ допомогла вже 9-ти тисячам людей в Україні, новостворені державні органи поки встигли надати допомогу лише декільком людям.

У минулому році в щорічній доповіді Державного департаменту США про нелегальну торгівлю людьми у світі Україну віднесли до держав, де для боротьби з цим явищем докладається недостатньо зусиль.

У Міжнародній організації з міграції країну вже називали «експортером» живого товару.

Як зазначила Жлуктенко, за останні 12 років в Україні від торгівлі людьми постраждало більше 120 тисяч осіб.

Зростає кількість українців, яких експлуатують на території нашої держави без вивезення за її межі. Так само ми стикаємося з випадками, коли громадяни інших держав потерпають від торгівлі людьми на території України.

«Існує дуже багато форм торгівлі людьми. Але в будь-якому випадку ознаки цього злочину загальні. Це вербування людини, обіцянка їй хорошої роботи, якихось перспектив, високих заробітків. Мова йде, як правило, про перевезення людини або за кордон, або в іншу область, обмеження її свободи. У постраждалих забирають паспорти, таким чином виключаючи їхні дії щодо порятунку. І їх експлуатують - у промислову працю, або ж місце має сексуальна експлуатація», - зазначила експерт.

У Міжнародній організації з міграції відзначають, що зростає кількість постраждалих чоловіків. Наприклад, серед тих, хто звернувся в МОМ за допомогою в цьому році, вже майже половина - саме чоловіки.

Жлуктенко відзначає, що в пастку работорговців дуже часто потрапляють люди, не влаштовані в житті. Перш за все люди, у яких є певні соціальні проблеми.

«Якщо говорити про тих 9 тисяч постраждалих, яким ми допомогли, основною країною призначення торгівлі українськими громадянами є Російська Федерація - 38% випадків. На другому місці Польща разом із Туреччиною - по 14% постраждалих. А на третьому місці експлуатація всередині України - 6%», - сказала експерт.

Основну групу постраждалих серед іноземців становлять громадяни Молдови - це 70%. Потім громадяни центральноазіатських держав - Киргизстану, Узбекистану, Казахстану - 21%. І близько 5% громадян Російської Федерації.

Галузі, в яких експлуатували цих людей, - це сільське господарство, будівництво, дрібні виробничі підприємства. І головним чином це торгівля людьми з метою примусової праці, заявила Жлуктенко. !zn

Читайте також:

Польське консульство у Луцьку допомагало переправляти українок у німецькі борделі

У США українець засуджений до довічного ув'язнення за торгівлю людьми

ООН: У світі налічується 2,4 мільйона жертв торговців людьми

У Луганській області сім'я фермерів тримала в рабстві 11 робітників (фото)