В Україні можуть скасувати переслідування за зберігання наркотиків для власного вживання

23 травня 08:49

Держслужба з контролю за наркотиками до кінця 2012 намір запропонувати нову концепцію боротьби з поширенням наркоманії.

 

В Україні можуть скасувати кримінальну відповідальність за зберігання наркотиків для власного вживання. Як повідомив Радіо Свобода глава Держслужби з контролю за наркотиками Володимир Тимошенко, відомство працює над новою концепцією боротьби з поширенням наркоманії, а до кінця року зможе запропонувати зміни до законодавства.

"Якщо йдеться про декриміналізацію пропозиції наркотиків, то цього не може бути, тут тільки репресивні заходи. А для споживачів, то наша позиція тут інша. Раніше ми всіх їх, як кажуть, "стригли під один гребінець". Багато питань, які потрібно буде переглянути. Причому, таким чином, щоб із споживачами наркотиків не боротися репресивними методами", - заявив він.

Держслужбу вивели зі складу Міністерства охорони здоров'я, але право на складання списків наркотичних речовин та на визначення кількості дозволеного до зберігання, відповідно до законодавства, залишилося за міністерством, нагадав Тимошенко. Отже, за його словами, служба контролю за наркотиками спочатку напрацює нову стратегію боротьби з поширенням наркоманії, а потім запропонує законодавцям своє бачення необхідних законодавчих змін.

Він також запевнив, що співробітники служби за допомогою фахівців Інституту права Національної академії наук зможуть запропонувати зміни до законів вже до кінця нинішнього року.

Експерти зазначають, що такі зміни вкрай необхідні, оскільки репресивні методи боротьби себе не виправдовують. "В Україні кожен 12-й засуджений отримав кримінальне покарання за перевищення дозволеної до зберігання для власного вживання кількості наркотичних речовин. Після того, як МОЗ знизило цю цифру, в'язниці переповнилися наркозалежними, які не скоювали злочинів проти інших людей", - розповів Радіо Свобода експерт з наркополітики Павло Скала.

"Були знижені дозволені обсяги найбільш поширених наркотичних речовин: опію, і опію ацетильованого. 70% відсотків наркозалежних, які перебувають на обліку, залежать саме від опіоїдів. Рівень їх криміналізації в 100 разів вищий, ніж у сусідній Росії. В Україні кримінальна відповідальність за ці речовини починається з 0,005 грама. В Росії це 0,5 грама. У більшості країн ЄС відповідальність настає з 1 грама", - зазначив експерт.

Він нагадав, що за незаконне зберігання наркотиків в Україні можна отримати до 10 років в'язниці. На його думку, в Україні ніколи не було системної боротьби з наркобізнесом, а була лише реакція на наслідки - репресії хворих на наркозалежність.

У свою чергу, голова правління Асоціації учасників замісної терапії Ольга Бєляєва зазначає, що якщо держава не змінить політику, то наркозалежні можуть стати найбільшою групою серед засуджених. "Потреба у вживанні в наркозалежних, це як болить зуб, і не можеш ні про що думати, поки не вип'єш ліки. В результаті наркозалежні є другими за кількістю серед засуджених. Є й зовсім інші ситуації. Під статтю потрапляють і молоді люди, без всякої залежності, які вживали марихуану на вечірці і потрапили в таку ситуацію", - сказала Бєляєва.

Нагадаємо, наприкінці минулого року Верховна Рада прийняла, а президент Віктор Янукович підписав закон про посилення відповідальності за незаконний оборот наркотиків. Ініціатором законодавчих змін був Кабінет міністрів. Серед аргументів за прийняття такого закону наводилися факти зростання числа наркозалежних. !zn

Читайте також:

В українських школах за один місяць вилучили понад 30 кілограмів наркотиків

У Росії ввели довічний термін за наркоторгівлю

СБУ впіймала колишнього міліціонера на розфасовці наркотиків у шкільному тирі

Янукович підписав указ про закриття закладів, які відвідують наркомани