В Україні кількість задоволених життям людей - удвічі менша, ніж у Європі

18 сiчня 10:38

Задоволені своїм життям 42% українців. У середньому по Євросоюзу цей показник удвічі вищий - 81%.

 

За даними грудневого соцопитування групи «Рейтинг», 42% респондентів задоволені своїм життям (з них лише 10% - повністю задоволені), тоді як 54% - не задоволені (з них 20% - зовсім не задоволені). Ще 4% - не визначилися.

Найбільш задоволені своїм життям мешканці Західної України, менше - Південної та Східної України. Чим молодші респонденти, тим більше вони задоволені життям. Жителі міст більш оптимістичні, аналогічно чоловіки відчувають себе більш задоволеними, ніж жінки.

Як відзначають соціологи, згідно з останніми даними Євробарометра, оприлюдненими у жовтні 2011, у середньому 81% жителів Євросоюзу задоволені життям (чверть - повністю задоволені) і лише 18% - не задоволені. За цим показником Україна поступається будь-якій з країн Євросоюзу, найбільше - Данії, Швеції, Нідерландам, Люксембургу, Фінляндії та Ірландії, де розрив дуже значний. У той же час - близько до рівня задоволеності життя Україна знаходиться до таких країн як Румунія, Болгарія, Угорщина, Греція, Португалія, Литва і Латвія. А вже починаючи з Естонії розрив різко зростає не на користь України.

Опитування проводилося Соціологічною групою «Рейтинг» 16 - 24 грудня 2011 року серед 1000 респондентів по всій Україні. Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв'ю згідно з опитувальником (face to face). Помилка репрезентативності дослідження (з імовірністю 0,95): для значень близьких до 50% похибка становить не більше 3,1%, для значень близьких до 30% - не більше 2,8%, для значень близьких до 10% - не більше 1,9%, для значень близьких до 5% - не більше 1,4%.