В Угорщині арештовано найбільш розшукуваного нацистського злочинця

18 липня 11:16

97-річного угорця, ще у 1948 році заочно засудженого до смертної кари судом Чехословаччини за військові злочини, розшукали в угорській столиці журналісти. Заарештованому інкримінується причетність до загибелі щонайменше 15,7 тисячі євреїв.

 

Угорська влада заарештувала Ладіслауса (Ласло) Чижика-Чатарі - найбільш розшукуваного у світі нацистського злочинця за версією Центру Симона Візенталя. 97-річного угорця, ще в 1948 році заочно засудженого до смертної кари судом Чехословаччини за військові злочини, розшукали в угорській столиці журналісти британської газети Sun минулої неділі.

Представник Центру Візенталя Ефраїм Зурофф розповів, що його співробітники виявили Чижика-Чатарі в Будапешті ще у 2011 році і тоді ж передали документи на нього в угорську прокуратуру. «Угорська влада протягом 10 останніх місяців знала про місце знаходження Чижика-Чатарі», однак нічого не робила, заявив він.

За заявами співробітників Центру, виявлення Чижика-Чатарі стало великим успіхом у справі затримання нацистських злочинців. Але справжньою перемогою в цій справі буде суд над Чатарі, підкреслює Зурофф.

- У Будапешті виявлено найбільш розшукуваного у світі нацистського злочинця

За його словами, існують тисячі способів, щоб не судити нацистських злочинців. «Кожен прокурор скаже, що зроблено все, щоб довести справу до суду, але дистанція від «політичних» заяв до конкретних кроків величезна», - заявив він.

«Те ж відбулося з Шандром Кепіро, угорським колабораціоністом, що сховався в Австралії. Ми чекали чотири з половиною роки, суд не визнав його провину, а через деякий час Кепіро помер у віці 92 років», - вказав Зурофф. Кепіро раніше займав перший рядок у списку найбільш розшукуваних нацистських злочинців за версією Центру Симона Візенталя.

За наявними даними, під час Другої світової війни Чижик-Чатарі виконував обов'язки начальника поліції з охорони гетто, розташованого в місті Каса (в даний час це місто належить Словаччині і називається Кошице). Повідомляється, що Чижик-Чатарі причетний до загибелі щонайменше 15,7 тисячі євреїв.

Згідно з документами, які має Центр Візенталя, Чижик-Чатарі, що мав репутацію садиста, отримував задоволення від побиття жінок батогом, постійно висів у нього за поясом, змушував в'язнів копати замерзлу землю голими руками, бив їх собачими повідцями, а також віддав наказ стріляти без попередження в євреїв, які намагалися втекти.

У 1948 році суд Чехословаччини засудив його до смертної кари за військові злочини. Однак Чатарі втік до Канади, де він довгі роки жив під вигаданим ім'ям, торгуючи предметами мистецтва. У 1997 році притулок Чатарі в Канаді було виявлено: канадська влада позбавила нацистського злочинця громадянства, але напередодні депортації йому знову вдалося втекти. Протягом наступних 15 років його місцезнаходження залишалося невідомим.

Нагадаємо, за останні роки одним із найбільш резонансних судових процесів над нацистськими злочинцями стала справа українця Івана Дем'янюка.

У 2009 році він був депортований до Німеччини зі США, куди перебрався після Другої світової війни.

Баварський земельний суд (Мюнхен, Німеччина) визнав Дем'янюка винним у пособництві вбивствам близько 27 тис. ув'язнених концентраційного табору «Собібор» і засудив 90-річного Дем'янюка до п'яти років тюремного ув'язнення.

Обвинувачений, прикутий до інвалідного візка, наполегливо заперечував усі звинувачення і стверджував, що сам став жертвою нацистів.

Зазначимо, що вирок так і не набув чинності - адвокати Дем'янюка подали апеляцію, але суд вищої інстанції не встиг винести свій вердикт - у березні 2012 року українець помер в будинку престарілих. !zn

Читайте також:

Прецедент Дем'янюка. Німеччина збирається посадити близько тисячі охоронців концтаборів

Вирок Дем’янюку - смертельний удар по відмовці «я просто виконував наказ»