В Осло трьом жінкам вручили Нобелівську премію миру

10 грудня 14:37

У норвезькій столиці відбулася церемонія вручення Нобелівської премії миру. У суботу, 10 грудня, в ратуші Осло нагороду отримали президент Ліберії Еллен Джонсон-Серліф, активістка жіночого ліберійського руху за мир Лейма Гбові і голова групи єменських жінок-журналістів Таваккул Карман.

 

Імена трьох жінок-лауреатів стали символами боротьби за права людини вцілому, а також боротьби жінок за рівноправність зокрема, заявив голова Нобелівського комітету Турб'єрн Ягланд. «Вони наповнюють конкретним значенням китайське прислів'я «Жінки несуть на плечах половину неба», - цитує його слова AFP.

У свою чергу одна з лауреатів Таввакуль Карман підкреслила, що Нобелівський комітет «ніколи не пошкодує» про рішення вперше в історії присудити премію за мир трьом жінкам. «Я безумовно бачу кінець страшної, темної історії, яка принесла жах, трагедії, руйнування і нещастя стільком народам і націям», - заявила вона в своїй промові.

73-річна Елен Джонсон-Серліф є першим демократично обраним президентом Ліберії, а також першою жінкою, що обійняла пост глави держави на африканському континенті. Після вступу на посаду в 2006 році вона активно зайнялася захистом прав жінок.

39-річна Лейма Гбове закликала ліберійських мусульманок і християнок до боротьби за припинення громадянської війни в країні. Крім того, вона активно бореться за участь жінок у виборах і посилення їх ролі в суспільно-політичному житті.

32-річна Таваккул Карман з 2007 року активно виступала проти режиму єменського президента Алі Абдулли Салеха. Вона є одним з організаторів масових протестів у країні і очолює єменську неурядову організацію «Журналістки без кайданів», яка відстоює права жінок-репортерів.

У той же день у Стокгольмі король Швеції Карл XVI Густав вручить Нобелівські премії з фізики, хімії, медицини, літератури і економіки.