В Осло почався суд над терористом Брейвіком

16 квiтня 07:49

Перед початком розгляду справи терориста Брейвіка, який вбив 77 людей, у норвезькій столиці вжито найсуворіших заходів безпеки.

 

Процес у справі Андерса Брейвіка, який вбив 77 людей, почався в окружному суді Осло у понеділок, 16 квітня. На першому засіданні відбудеться представлення всіх дійових осіб, буде зачитано звинувачення. Крім того, зі своїми заявами виступлять сторони захисту та звинувачення.

Перед початком розгляду резонансної справи у норвезькій столиці вжито найсуворіших заходів безпеки. Вулиці, що ведуть до будівлі суду, повністю або частково закриті для руху. Відомо, що Брейвіка возитимуть в суд з в'язниці Іла весь час різними маршрутами, щоб уникнути потенційного нападу на кортеж.

За затвердженим раніше планом, процес займе близько трьох місяців. Протягом перших п'яти днів підсудний буде розповідати про причини і мотиви, що спонукали його здійснити подвійний теракт в Осло і на острові Утейя. Давати свідчення він почне 17 квітня. Частково процес транслюватиметься в телеефірі, однак показувати промову Брейвіка суд заборонив.

Передбачається, що до 22 червня процес завершиться, а вирок оголосять до річниці трагічних подій 22 липня. Брейвік на суді не збирається каятися і має намір спробувати не просто виправдати свої дії, а й вказати на те, що шкодує, що не пішов ще далі.

Андерс Брейвік звинувачується у тероризмі і навмисному вбивстві 77 осіб 22 липня 2011 року в урядовому кварталі Осло та молодіжному таборі Норвезької робочої партії на острові Утейя. Суд над ним будуть висвітлювати близько 800 журналістів, які представляють близько 200 телеканалів, радіостанцій та друкованих видань з усього світу. Лише деякі з них отримали доступ безпосередньо до зали суду, розрахованої на 193 місця, інші спостерігають за трансляцією засідання з сусідніх зал. !zn

Читайте також:

Терорист Брейвік пояснив вбивство 77 осіб самообороною

Повторна експертиза показала, що Брейвік осудний


Брейвіка офіційно звинуватили у тероризмі і навмисних убивствах

Брейвіку загрожує довічна ізоляція