УПЦ МП закликала чорнобильців покаятися і не глумитися над християнськими святинями

29 листопада 14:26

Українська православна церква Московського патріархату розцінює сьогоднішню ходу мітингуючих з труною і хрестом вулицями Донецька як «спробу знущання над християнськими святинями».

 

Про це на прес-конференції у Свято-Ігнатіївському храмі, організованій Донецькою ОДА, заявив отець Георгій Гуляєв, прес-аташе митрополита Іларіона.

«Його відспівування було здійснено згідно з православним звичаєм, - пояснив він. - При православному чині передбачається нести труну, як останній притулок людини. Попереду перед покійним несуть хрест, як символ віри. У даному випадку нам стало відомо, що в Донецьку було здійснено дивне дійство: несли порожню труну і перед нею хрест. Ми розцінюємо це як спробу знущання над християнськими святинями. Якби про це було оголошено як про театральне дійство, претензій би ніяких не було. Ми ні в якому разі не закликаємо забороняти акції протесту чорнобильців, ми просто закликаємо їх покаятися за сьогоднішній захід».

Відповідаючи на питання про те, чому з самого початку з чорнобильцями були присутні представники Київського патріархату, і не було нікого з Московського патріархату, отець Георгій сказав: «Церква займає певне місце у житті суспільства, церкві довіряють, на неї орієнтуються. Ми не ставимо собі завдання з'являтися на всіх заходах, які проходять у суспільстві. Там, куди священика звуть, там він і присутній. Але там, де потрібен "парадний генерал", туди навіть я, людина досить ліберальна, не йду, тому що користі від цього не буде».

Як повідомлялося, 27 листопада під час розгрому наметового містечка протестуючих чорнобильців помер 69-річний Геннадій Конопльов. Сьогодні, 29 листопада, учасники акції протесту пройшли вулицями Донецька з порожньою труною у пам'ять про свого загиблого товариша.