Українці частіше стали пити горілку

29 серпня 06:25

З проявом кризових явищ у країні падає споживання слабоалкогольної продукції. Через зниження рівня життя українці все частіше стали вживати горілку.

 

В Україні на тлі падіння продажів вина і пива росте споживання горілки. За шість місяців цього року її було продано на 20% більше, ніж торік. Учасники ринку пояснюють це досягнення в першу чергу скороченням частки тіньового ринку. Проте експерти вважають, що попит підвищується на тлі зниження рівня життя, і очікують подальшого зростання споживання міцного алкоголю, пише Коммерсант-Украина.

У січні-червні 2012 року в Україні збільшилося виробництво горілки на 15,1%, до 15,43 млн дал, з яких на внутрішньому ринку продано 12,99 млн дал, що на 20,1% більше, ніж за аналогічний період минулого року .

Зростання реалізації горілки на внутрішньому ринку пов'язано в першу чергу зі скороченням частки тіньового ринку. За даними Державної податкової служби, в 2011 році частка нелегальної алкогольної продукції склала близько 20%. Мінфін оцінює її в 40%.

Директор російської дослідницької компанії ЦИФРРА Вадим Дробиз вважає, що продаж горілки в Україні зростає через зниження рівня життя.

«Як показує світова практика, з проявом кризових явищ у країні падає споживання слабоалкогольної продукції - пива, вина, і росте споживання недорогого міцного алкоголю. Це те, що зараз спостерігається в Україні», - відзначає він.

У січні-червні споживання пива знизилося на 2%, а продажі вина впали на чверть.

Експерти вважають, що вино завжди було індикатором фінансового стану населення країни. Якщо в 2007-2008 роках, до світової фінансової кризи, в Україні щорічно споживалося 6-6,5 л вина на людину, то нині - близько 3 л.

Подальше падіння добробуту людей продовжить стимулювати зростання споживання міцного алкоголю. !zn

Читайте також:

Податкова вимагає від виробників горілки і цигарок терміново «вийти з тіні»


Податкова оголосила «війну» нелегальній горілці

«Укрспирт» - найганебніша дірка держбюджету

Мінфін хоче посилити контроль над оборотом спирту