Українським в'язням дозволили обирати собі лікаря

28 травня 13:49

Тепер засуджений має право на вільний вибір лікаря. Для цього йому необхідно звернутися до лікаря медичної частини установи з проханням про допуск обраного лікаря-спеціаліста.

 

Міністерство юстиції та Міністерство охорони здоров'я України спільним наказом затвердили порядок взаємодії Державної кримінально-виконавчої служби з установами охорони здоров'я щодо надання медичної допомоги засудженим, яким гарантується право на вільний вибір лікаря.

Як повідомили у прес-службі Мін'юсту з посиланням на главу відомства Олександра Лавриновича, наказ зобов'язує встановити орієнтовний перелік закладів охорони здоров'я для надання медичної допомоги засудженим.

Такий перелік, з урахуванням спеціалізації закладів охорони здоров'я та наявності умов, що дозволяють забезпечити ізоляцію засуджених, повинні визначати Міністерство охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, управління (головні управління) охорони здоров'я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій та управління Державної пенітенціарної служби України в Автономній Республіці Крим та Севастополі, Києві та Київській області, областях.

Усі особи, які прибули до установ виконання покарань, повинні проходити первинний медичний огляд з проведенням флюорографічного обстеження. Під час такого огляду виявляються особи, яким заподіяні тілесні ушкодження, а також ті, хто несе епідемічну небезпеку для оточуючих або потребує невідкладної медичної допомоги.

У разі виявлення у засудженої особи тілесних ушкоджень медичним працівником негайно повідомлятиметься про це керівництву установи виконання покарань і складатиметься довідка у трьох примірниках, один з яких видаватиметься на руки засудженому. Упродовж доби з моменту виявлення ушкоджень інформація у письмовому вигляді надсилатиметься прокурору.

Крім того, порядок визначає дії установи виконання покарань у разі звернення засудженого зі скаргою на стан здоров‘я.

Так, засуджена особа матиме право на вільний вибір лікаря. Для цього засудженому необхідно звернутися до лікаря медичної частини установи виконання покарань з проханням про допуск обраного лікаря-фахівця. Консультування, обстеження і лікування обраним лікарем-фахівцем здійснюватиметься (якщо це можливо) в медичній частині установи виконання покарань у присутності персоналу цієї медичної частини. Відшкодування витрат, пов’язаних із залученням лікаря, здійснюватиметься за рахунок засудженої особи, якій надавалась медична допомога, або її родичів.

В інших випадках медичне обстеження засудженої особи та встановлення діагнозу здійснюватиметься лікарем медичної частини установи виконання покарань. У випадках, коли лікарі медичної частини не зможуть самостійно встановити діагноз, начальник медичної частини має подати запит до керівництва установи виконання покарань щодо залучення відповідного лікаря-фахівця закладу охорони здоров’я з визначеного орієнтовного переліку або виклику бригади швидкої медичної допомоги.

У разі необхідності додаткових обстежень або лікування, якщо це не може бути проведено в медичних частинах установи виконання покарань (наприклад якщо наявним обладнанням, лабораторіями та обсягом медико-санітарної допомоги не передбачено подібних обстежень), їх проведення здійснюватиметься на базі закладу охорони здоров’я з визначеного орієнтовного переліку.

При цьому керівництво установи виконання покарань зобов‘язане організувати та забезпечити цілодобову охорону засудженої особи під час лікування у закладі охорони здоров’я.

Наказом також визначається, що документи, які містять відомості про стан здоров’я засудженої особи та надання їй необхідної медичної допомоги, повинні зберігатися з додержанням умов, що гарантують конфіденційність цих відомостей. !zn

Читайте також:

Захист Тимошенко подав до суду на медиків і пенітенціарну службу

В українських СІЗО за 2-3 роки без суду тримають дітей

Суд залишив Завадського, що
втрачає зір, ще на чотири місяці в СІЗО

Міліція почала перевірку інформації про побиття «Беркутом» героя фільму про Лук'янівське СІЗО (відео)