Україна збільшує свою участь в операціях НАТО заради боротьби з піратством

27 квiтня 07:08

Україна стане першою країною-партнером (не членом НАТО), яка візьме участь в операції "Океанський щит".

 

Військовий комітет НАТО привітав рішення України направити свій військовий корабель для участі в натівській операції "Океанський щит" з боротьби проти морського піратства.

Про рішення Києва оголосив начальник генерального штабу збройних сил України генерал-лейтенант Володимир Замана на засіданні Комісії Україна-НАТО, йдеться в комюніке.

Корабель класу "фрегат" буде направлено до складу морського угруповання НАТО в майбутньому році. "Таким чином, Україна стане першою країною-партнером (не членом НАТО - ред.), яка візьме участь в операції "Океанський щит", - говориться в документі.

Україна - на другому місці у світі за числом нападів піратів на її громадян

У свою чергу, глава генштабу збройних сил Грузії генерал-лейтенант Деві Чанкотадзе підтвердив на нараді з натовськими колегами в Брюсселі збільшення грузинського військового контингенту в складі Міжнародних сил сприяння безпеці в Афганістані (ISAF) на 750 осіб. Завдяки цьому Грузія посяде перше місце серед країн, що не входять в НАТО, за своїм вкладом військами в афганську операцію альянсу, наголошується в комюніке.

Нагадаємо, на початку березня повідомлялося, що, починаючи з 2013 року, Збройні Сили України планують надавати свої активи в антипіратських операціях НАТО «Океанський щит» та Євросоюзу «Атланта», що проводяться біля берегів Сомалі.

Зазначимо, що саме Україна перебуває на другому місці у світі за числом нападів піратів на її громадян: за останні три роки піратських нападів зазнали 42 судна, на яких знаходилися 192 українця.

Як відомо, дуже часто громадяни України у складі екіпажів суден стають заручниками сомалійських піратів.

Сомалійські пірати у минулому році завдали світовій економіці збитків у розмірі близько $ 7 млрд. !zn

Читайте також:

Навіщо Україна потрібна НАТО?

Нацплан Україна-НАТО - головний практичний інструмент «довгих» реформ

Співпраця Україна-НАТО добре вписується у загальний розвиток безпеки у світі

Розглядати відносини Україна-НАТО виключно у військовій площині було б помилкою, - експерт